Egészség

Megmenekülhetsz a komoly szövődményektől

Még nem késő felkészülni a tél legrosszabb időszakára. A járvány még nem kezdődött el, így van még idő a védettség kialakítására. Itt az idő felkeresni a háziorvosodat a segítségért.

Aki eddig még nem készült fel az influenza szezonra, az még megteheti. Ugyanis még nincs járvány, így nincs elkésve azzal, hogy beadassa a védőoltást. Mi több érdemes is, hogy megússza a fertőzést és a betegséget.

Fotó: shutterstock/Tero Vesalainen

Ehhez nincs másra szükség, mint felkeresni a háziorvosunkat, aki eldönti, hogy jogosultak vagyunk-e az ingyenes védőoltásra – javasolta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) az MTI-n keresztül. Aki esetleg nem kaphat térítésmentesen oltást, az a gyógyszertárban juthat hozzá a vényköteles oltóanyaghoz.

A térítésmentesen kapható vakcinából idén is összesen 1,3 adag áll rendelkezésre országszerte, amelyet – többek közt – a 60 éven felüliek vagy a krónikus betegségben szenvedők kaphatják meg.

Azért is érdemes a védelmet kialakítani, mert az influenza nagyon kellemetlen önmagában is. Magas láz, levertség, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás jellemzi a fertőzést. Éppen ezért az NNK azoknak is javasolja az influenza elleni védőoltást, akik nem tartoznak egyik kockázati csoportba sem.
Mi több előfordulhat, hogy komoly szövődményekkel jár, amelyek kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést is igényelhetnek, bizonyos esetekben akár halált is okozhatnak.

A fertőzés és annak szövődményei elsősorban a gyerekeket veszélyezteti, de hasonló helyzetben vannak a krónikus betegségben szenvedők és a várandósok is.

Az influenza-figyelőszolgálat legfrissebb adatai szerint november 25. és december 1. között az országban 6190 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A laboratóriumi vizsgálatok már igazolták az influenza A vírus jelenlétét.