Egészség

A tejfehérje allergia elkerülhető

A tejfehérje allergia már csecsemő korban megelőzhető egy meglehetősen egyszerű módszerrel. Így a gyermek később nem szorul arra, hogy mellőzze a különböző tejtermékeket.

A tejfehérje allergia a kisgyermekek három százalékánál alakul ki. Ám ezt az allergiát meg lehet előzni tudatos táplálással, amelyet már csecsemő korban el kell kezdeni. Pontosabban a kezdetétől, ugyanis az anyatej hozzájárulhat a kisgyermekkorban kialakuló tejfehérje-allergia megelőzéséhez – közölte az Első 1000 nap program pénteken az MTI-vel.

Fotó: shutterstock/New Africa

Az adatok ugyanis azt mutatják, hogy a csak anyatejjel táplált csecsemőknél jóval ritkábban jelentkezik a tejfehérje-allergia. Arra azonban az édesanyáknak oda kell figyelniük, hogy mit is esznek, mert kiderült: ha sok tejterméket fogyasztanak, akkor az első allergiás tünetek már a szoptatás alatt is megjelenthetnek. De általában, elsősorban a tejtermékek bevezetésékor, vagyis a hozzátáplálás kezdetén jelentkezik az allergia első tünete.

A tejfehérje allergia úgy kerülhető el a leghatékonyabban, ha a gyermeket a lehető leghosszabb ideig kizárólag csak anyatejjel tápláljuk. Ha ez nem lehetséges, akkor a részlegesen hidrolizált tápszert javasolnak a kicsinek, mindezek mellett a tejtermékek megfelelő időben való bevezetését. Ez annyit jelent, hogy a gyerekeknek nyolc hónapos kortól lehet savanyított tejtermékeket adni, egy hónappal később sovány, nem penészes és nem érlelt sajtok, 10 hónaposan pedig a túró is bekerülhet az étrendbe. A legfontosabb azonban az, hogy az állati eredetű tejet egy éves kor alatt semmi esetre se adjunk a gyerekeknek.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a fajta allergia örökletes is lehet és felnőttkorban is jelentkezhet.

Fotó: shutterstock/Rimma Bondarenko

A tejfehérje-allergia tejet vagy tejszármazékot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása után jelentkezik. A tejben található fehérjéket idegen anyagként észleli a szervezet, és kóros immunválaszt ad rájuk. Aki ebben szenved nem csak a tehéntejet nem fogyaszthatja, hanem a juh-, a kecske- és a bivalytejet sem. Mindezen túl előfordulhat keresztallergia a marhahúsra.

Erre az érzékenységre kell gyanakodni, ha gyakori hasfájás, felsőlégúti vagy ekcémás tünetek jelentkeznek. Az orvosi vizsgálat után javasolt olyan tejfehérjét nélkülöző étrendet kell összeállítani, amely figyelembe veszi az életkori sajátosságok mellett a mindenkori ajánlásokat is. Mindehhez érdemes gasztroenterológus vagy dietetikus segítségét kérni.

A betegségben szenvedő gyerekeknek megoldás lehet az, hogy az orvos speciális tápszert írhat fel, amelyet térítésmentesen válthatnak ki a patikákban. Ezzel lehet pótolni a tehéntejet egészen hat éves korig. A gyerekek többsége ugyanis addig kinövi az allergiát.