Egészség

Fogamzásgátlót szedsz? Rossz hírünk van!

A fogamzásgátló tablettákról sok mindent megállapítottak már. Jót és kevésbé jót egyaránt. A legutóbbi kutatás azonban újabb aggasztó eredményeket fedezett fel, ezúttal az agyban.

A fogamzásgátló tablettát nem csak elsődleges céljára, vagyis a nem kívánt terhesség megelőzésére használják. A szakorvos felírja a pirulákat – többek közt – szabálytalan menstruáció, akne, endometrózis és policisztás petefészek szindróma esetén is.

Fotó: shutterstock/areeya_ann

A tablettáknak számos negatív hatást is tulajdonítanak. Legutoljára agykutató orvosok vizsgálták a gyógyszer hatását a hipotalamuszra. Az új kutatást az Észak-amerikai Radiológiai Társaság éves konferenciáján mutatták be. A kutatók arra jutottak, hogy a fogamzásgátló tabletta hatására jelentősen csökken a hipotalamusz mérete az agyban.

A hipotalamusz, amely a köztiagyban a talamusz alatt helyezkedik el, hormonokat termel. A test olyan fontos funkcióit szabályozza, mint a hőmérséklet, a hangulat, az étvágy, a szexualitás, az alvási ciklus és a szívverés.

Korábban még sohasem kutatták a fogamzásgátló agyra gyakorolt hatását. Ennek oka részben az, hogy a hipotalamusz nagyságának mennyiségi elemzése MRI-vizsgálatokkal még nem állt rendelkezésre – ismertette a kutatást az eurekalert.org tudományos portál, amelyet az MTI idézett.

– Nincsenek megfelelő kutatások a szájon át bevett fogamzásgátlók hatásáról az élő emberi agynak ebben a kicsi, de nagyon fontos részében. Először dolgoztunk ki egy eljárást a hipotalamusz méretének megállapítására, és arra az eredményre jutottunk, hogy a jelenleg használatos fogamzásgátló tabletták kapcsolatba hozhatók a kisebb hipotalamusszal – mondta el a kutatásban részt vevő Michael L. Lipton professzor, a New York-i Montefiore Kórház MRI-szolgálatának orvosigazgatója.

A tanulmányhoz ötven nőt figyeltek meg, akik közül 21-en szedtek fogamzásgátló tablettát. Mindegyikük hipotalamuszának nagyságát megvizsgálták a megfigyelés kezdetén MRI-vel.

-Drámai különbséget találtunk az agyi struktúra méretében azoknál a nőknél, akik fogamzásgátló tablettát szedtek, azokhoz képest, akik nem. Ez a bevezető kutatás erős kapcsolatot mutat a fogamzásgátló tabletta hatása és annak az agyra gyakorolt potenciális strukturális hatása között, ezért további kutatásokra van szükség ebben a kérdésben – mondta Lipton.

A kutatók azt is gyanítják, hogy mindez a jelenség felel azért, hogy a pirulákat szedő nőknél tapasztalható nagyobb ingerültség és gyakori a depresszió.