Egészség

Egyre kevesebb férfi dohányzik

Számos dohányzás elleni kampány létezik szerte a világon, sokan még mindig kockáztatják egészségüket. Hiába vannak tisztában az egészségügyi kockázatokkal, mégis naponta többször is rágyújt.

Csökkenni látszik a dohányos férfiak száma világszerte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb elemzése szerint. Ez azér fontos hír, mert a több évtizednyi dohányzásellenes kampány után először látszik annak eredménye.

Fotó: shutterstock/Lightspring

-Döntő jelentőségű fordulópont következett el a halálos dohányipari termékek elleni harcban – mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója a dohányzásról közzétett új jelentés bemutatásakor, akinek szavait az MTI idézte.

Ötből négy dohányos még mindig férfi. A nők azonban egyre inkább lemondanak a dohányzás minden formájáról. A dohányos nők száma 2000 és 2018 között 100 millióval csökkent, míg a férfiaké 40 millióval növekedett.

Ez a tendencia változott meg idén. A szervezet azt prognosztizálja, hogy a következő évben kétmillióval kevesebb férfi fog dohányozni, mint 2018-ban, 2025-ben pedig már hatmillióval kevesebb.

A nőknél a WHO szerint az várható, hogy 2020-ban akár 9 millióval is kevesebb lehet a dohányos, mint 2018-ban, 2025-ben pedig már akár 32 millióval is kevesebb. A 13-15 éves korosztályban 2018-ban világszerte 43 millióan dohányoztak, 30 százalékban lányok.

A statisztika azért is fontos, mert a WHO szerint évente 8 millióan halnak meg a dohányzás következtében. A halálos áldozatok közül 1,2 millióan nem is dohányoznak, hanem dohányosokkal élnek vagy dolgoznak együtt. A dohányzás hozzájárul szívbetegségek, rák és más súlyos betegségek kialakulásához.

A becslések szerint idén a legkevesebben Afrikában, a legtöbben pedig Délkelet-Ázsiában, majd Európában és a Csendes-óceán nyugati régiójában dohányoztak.