Egészség

A szívedre is ártalmas lehet a hideg

Nem csak a nagy melegben, hanem a téli időjárásban is veszélyben lehetnek a szívbetegek. Különösen a még nem diagnosztizált, illetve kezeletlen szívproblémákkal küzdőknek jelent komoly rizikót.

Magyarországon évente 26 ezer, naponta pedig 70 ember veszíti életét ezen betegség következtében. Akár négyszeresére is növelheti a hirtelen szívhalál, vagy szívinfarktus esélyét a zord időjárás. Ezt bizonyította a Finn Akadémia Egészségügyi Kutatási Tanácsa által támogatott Oulu Egyetem átfogó nemrégiben publikált vizsgálata, amelynek nyomán most a Magyar Kardiológusok Társasága hívja fel a figyelmet a veszélyre.

Egy nemrégiben publikált finn vizsgálat érdekes összefüggéseket talált. Kimutatták, hogy a hideg, főleg az extrém és hosszan tartó lehűlés komoly kockázata a hirtelen szívhalálnak. Különösen azok esetében, akiknél még nem is tudott, hogy valamilyen szív- és érrendszeri betegségük van, vagy tudnak róla, csak nem kezeltetik. Megnézték, hogy az aszpirin, a β-blokkolók és a nitrátok – mindhárom alapterápiának számít a koszorúérbetegségek kezelésében – önállóan és együttesen alkalmazva mennyire óvnak meg ettől a kockázattól — számolt be a részletekről dr. Gellér László professzor, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának Tudományos Bizottságának elnöke.

Fotó: shutterstock/ZinaidaSopina

Egyértelműen kiderült, hogy akik semmit sem szednek és feltételezhetően nem diagnosztizált koszorúérbetegségük van, azoknál ez a rizikó közel négyszeres, de bármely gyógyszeres terápia a három közül a hirtelen halál kockázatát jelentősen csökkenti. További érdekesség, hogy a három vizsgált hatóanyag közül a nitrátok mérsékelik ezt a rizikót a legnagyobb mértékben. Az eredmények új kutatási vonalakat nyithatnak meg az időjárás káros egészségügyi hatásainak enyhítésére — tette hozzá a kardiológus.

Korábban Angliában is végeztek hasonló kutatás. Ők is hasonló eredményre jutottak. Mi több, szerintük a 75-84 éves emberek és a már korábban is szívpanaszok miatt kezelt betegek fokozottan veszélyeztetettek.

Hidegben a szívre nagyobb teher hárul, a már nem teljesen egészséges érrendszerrel rendelkező emberek ilyenkor nagyobb eséllyel szenvednek el infarktust, illetve gyakrabban tapasztalnak mellkasukban nyomó, szorító jellegű fájdalmat, nehézlégzést, ritmuszavart. Éppen ezért felhívja a figyelmet arra a Magyar Kardiológusok Társasága, hogy nagyobb figyelmet kívánnak ebben az időszakban a szívbetegek.

Téli időjárásban nagyon fontos, hogy védekezzünk a hideg ellen. Az egészséges emberek többsége jól tolerálja ezt a folyamatot, ám ez a folyamat szívrohamot válthat ki azoknál, akiknek a szívkoszorúerei a plakkok, lerakódások miatt beszűkültek. Szervezetünk alkalmazkodóképességét javíthatjuk rendszeres testmozgással, egészséges táplálkozással. Minél több időt töltsünk kint a szabadban, a legjobb, ha minden nap kimegyünk legalább egy órára, függetlenül az időjárástól. Nem kell félni a hidegtől, a csapadéktól, immunrendszerünk erősödik a szabad levegőn töltött időben. Fontos a D-vitamin pótlása is, éghajlatunkon a lakosság több mint 90 százaléka D-vitamin-hiányban szenved az év végére. Ne felejtsük el, hogy ilyenkor a legnagyobb hőleadás területe a fej, illetve a végtagok. Viseljünk sapkát, kesztyűt, megfelelő béléssel rendelkező lábbelit. Nem is gondolnánk, hogy ezekkel a ruhadarabokkal szívünk munkáját segítjük. Amennyiben valaki azt tapasztalja, hogy a hideg idő beálltával, kinti munkavégzés közben, vagy éppen sportoláskor teljesítőképessége csökken, mellkasában furcsa nyomást észlel, forduljon orvoshoz, mert ez jelezhet koszorúér betegséget — hívta fel a figyelmet dr. Gellér László.

Szívünk egészsége érdekében érdemes néhány alapszabályt betartanunk. Akinek beteg a szíve, hosszabb ideig ne tartózkodjon a hidegben. Főleg az idős emberek, akik esetleg már nem észlelik a testhőmérsékletük csökkenését. Ilyenkor ugyanis akár mellkasi fájdalmat is érezhet, esetleg szívinfarktus lehet a következménye.

A szívbetegek hidegben lehetőleg ne végezzenek megterhelő fizikai aktivitást. Kerülni kell a megerőltető sportokat, bízzuk másra a hólapátolást is.

Ha a szabadban szeretnénk mozogni, inkább a könnyedebb mozgásformákat válasszuk, amely nem emeli meg a pulzusunkat. Megfelelő lehet egy könnyű séta, a lassú kocogás, vagy egy kellemes kirándulás.