Egészség

Mértékletességgel elkerülhető a gyomorrontás

A szigorú böjt után fokozatosan szabad csak visszatérni a korábbi étrendünkre az egészségünk érdekében - figyelmeztetnek a dietetikusok. Holnap ugyanis véget ér a negyven napos karácsonyi böjt.

A karácsonyi böjt ugyanúgy negyven napig tart, mint a húsvéti. Bár ez a katolikus egyház által meghatározott étrend már nem annyira szigorú, mint a húsvéti, de mégis megszorításokkal jár. Hús, hal és tojás fogyasztása nem megengedett, legalább is ezen időszakon belül.

Fotó: shutterstock/Pixel-Shot

Ugyanakkor a szervezetünknek megterhelő lehet, ha hirtelen sokat eszünk a karácsonyi asztalnál. Éppen ezért érdemes lassan és fokozatosan megtörni a böjtöt, ezzel elkerülhetők a különböző rosszullétek – javasolják a dietetikusok.

Ahogy a böjt bevezetését is fokozatos érdemes bevezetni, úgy a böjt befejezését is ezen elv alapján javasolt elkezdeni. Vagyis a böjtölés befejezése után sem szabad gyorsan megterhelni a szervezetet. Az a legcélravezetőbb, ha a nehezebb ételeket, mint például az állati eredetű, zsíros és nagyon fűszeres ételt, csak fokozatosan engedjük vissza az étrendünkbe.

Persze nehéz ezt megvalósítani egy roskadásig pakolt karácsonyi asztalnál, de mindenképpen célravezető a mértékletesség. Érdemes böjt után karácsonykor inkább a halas ételeket választani, mert ezek nem fogják megterhelni a gyomrunkat. Majd néhány nap elteltével jöhet a töltött káposzta, sült pulyka és a többi étel is. Természetesen még ekkor sem szabad mértéktelenül enni, mert gyomrunk nem lesz hálás érte.