Egészség

Ingyen gyógyszer és kezelés a meddő pároknak

Több állami fenntartású meddőségkezelési centrum lesz, ingyenessé válik a meddőségi diagnosztika és a kezelésben használt gyógyszerek is. Meddőség fele-fele arányban alakul ki nőknél és férfiaknál.

A meddőségi gyógyszeres kezeléseket januártól állami támogatással, ingyen vehetik igénybe az érintettek. Ez azokra a gyógyszerekre is érvényes lesz, amelyek esetében eddig valamennyi önrészt kellett fizetniük az érintetteknek.

Fotó: shutterstock/ Rawpixel.com

A férfiak és a nők meddőségi diagnosztikájának teljes költségét pedig 2020. július 1-jétől átvállalja a kormány. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a napokban elmondta, hogy a tárca becslése szerint az új intézkedésekkel akár több százezer forintot is spórolhatnak a rászoruló párok – közölte az MTI.

A miniszter az állami fenntartású meddőségkezelési intézetek hálózatáról elmondta: a budapestiek mellett vannak intézményeik Győrben, Tapolcán, Pécsen, Szegeden, Kaposváron és Debrecenben. Kiemelte: a jelentős fejlesztéseknek köszönhetően a 12 intézményből 6 esetében rendkívül korszerű egészségügyi viszonyokat tudtak kialakítani, és az egységes ellátás érdekében a fejlesztések nem álltak meg.

Amennyiben emelkedne a közfinanszírozott, vagyis az érintettek számára ingyenes meddőségkezelésekre, beültetésekre az igény, akkor erre is lehetőség lesz. Ugyanis az intézmények számára nem lesz teljesítményvolumen-korlát. Így várakozás nélkül igénybe lehet majd venni a közfinanszírozott meddőségkezelési programokat – tájékoztatott a tárca vezetője.
Magyarországon 150 ezerre tehető a meddő párok száma. A világszerte tapasztalható jelenség nem egyszerűen genetikai, hanem egy civilizációs probléma. Kialakulásához pedig az életmód is hozzájárul – tette hozzá a miniszter.