Egészség

Gyógyteák, amelyekkel átvészelhetjük a telet

Nem kell azonnal a gyógyszerekhez fordulnunk a téli zimankós időszakban, ha lebetegszünk. Egyes teák ugyanis képesek megszüntetni a fejfájást, torokfájást, és akár még a lázat is.

A gyógynövényteákkal sokkal kíméletesebben tudunk megküzdeni a betegségek ellen, mint a gyógyszerekkel. Nem terheljük a mellékhatásokkal a szervezetünket. Íme három gyógytea, amelyeket a természetgyógyászat javasol fogyasztani betegség esetén, de megelőzésképpen is érdemes felhörpinteni egy-egy csészével.

Fotó: shutterstock/ Zadorozhnyi Viktor

Citromfű tea
A citromfű dús flavonoidokban, amelyek antioxidánsok. Antibakteriális, illetve fertőtlenítő hatása miatt már az ókorban ismerték és alkalmazták. A citromfűnek elsősorban idegrendszer erősítő hatása van, vagyis nyugtató hatású. Fontos szerepet játszik még a máj működésében, így méregtelenít, illetve izzasztó hatású is. Utóbbi kifejezetten a lázas megbetegedések kapcsán fontos. Ugyanis amíg a lázcsillapítók csupán a láz tüneteit csillapítják átmenetileg, addig a citromfű izzasztó hatása miatt a szervezet képes, akár egy éjszaka lefolyása alatt megszüntetni azt azáltal, hogy a test kiizzadja magából a méreganyagokat.

Fogyasszuk mentával, így még jobban érvényesül a citromfű különlegesen finom íze.

Kakukkfűtea
A kakukkfű legfontosabb tulajdonsága, hogy vírus-, illetve baktériumölő szuper erővel bír, a karvakolt tartalma miatt. Így erősebb megfázásoknál ajánlott a fogyasztása. A fertőtlenítő hatásán túl még nyálkaoldó, és köptető hatása is ismert.

Gyermekeknek kifejezetten a kakukkfű teát ajánlják hurutos fertőzéseknél a különféle mesterséges köptetők alkalmazása helyett. Miközben a kakukkfű köptető hatású, ráadásul hatékony görcsoldó is. Így a letapadt váladékok felköhögése nem okoz kellemetlen érzést. Leszűrve fogyasszuk egy kis mézzel és citrommal, lehetőleg minél forróbban.

Gyömbértea
A gyömbér igazi C-vitamin bomba, mely kifejezetten az immunrendszert erősíti. Igyunk minél több gyömbérteát, mivel ez a betegségek megelőzésére a leghatékonyabb megoldás. Az ázsiai gasztro-tudományban a gyömbért elsősorban nyersen alkalmazzák, mára pedig hazánkban is szinte minden zöldségesnél kapható ez a gyógynövény. A gyömbérről kutatók bebizonyították, hogy gyulladáscsökkentő hatása miatt rákellenes csodanövényként is számon tartják. Enyhíti a köhögést, a torokfájást, és ezzel együtt a vírusok ellen is nagy erővel lép fel. Érdemes ezt a csípős, pikáns ízű növényt nyersen lereszelni a forró vízbe, majd citrommal és mézzel ízesíteni.