Egészség

Rákot okoz a hintőpor?

Nem kell tovább rettegnie azoknak a nőknek, akik hintőport használnak a nemi szerveik környékén. A korábban elterjedt higiéniás szokásról azt állították kutatók, hogy petefészekrákot okozhat.

Évtizedeken át használták a nők a hintőport arra, hogy az intim területeiket ápolják a nem kívánt szagok és a nedvesség csökkentésére. Többnyire közvetlenül, fehérneműre vagy a betétekre szórták. Az 1970-es években azonban felröppentek olyan hírek, hogy ez a módszer nem egészséges, növelheti a rák kockázatát.

Fotó: shutterstock/ SewCream

Ennek oka az volt, hogy úgy vélték a hintőpor alapját adó ásványi talkum azbeszttel szennyeződhet, mivel ezek az ásványok a természetben gyakran egymás mellett találhatók. Egyes kutatók egyenesen azt állították, hogy kimutatható az összefüggés a petefészekrák és a hintőpor használata között. Bár sokan kétségbe vonták ezen állításokat azért, mert kevés volt a résztvevő nők száma, a hintőpor iránti bizalom megroppant.

Azt is tudni kell, hogy a hatást azért is nehéz pontosan kimutatni, mert a petefészekrák önmagában meglehetősen ritka betegség. A nőknek csupán 1,3 százalékát érinti élete során.

Ugyanakkor a közelmúltban az Egyesült Államok környezetegészségi tudományokkal foglalkozó országos intézetének (NIEHS) munkatársa, Katie O’Brien és kollégái négy nagy tanulmány adatait elemezték, melyek összesen negyedmillió nő 1982 és 2017 közötti adatait foglalják össze. Azt derítették ki, hogy ha létezik is a kockázata a hintőpor használatának, az nagyon kicsi.

A kutatások során a résztvevőknek 1-2 évente feltettek az egészségükre és a hintőpor használatára vonatkozó kérdéseket.

A résztvevő 252 745 nő közül összesen 2168-nál alakult ki petefészekrák a több mint 11 éves megfigyelés alatt. Ennek fényében nem találtak statisztikailag jelentős összefüggéseket, ha összehasonlították a hintőport használó és nem használó nők csoportját. Akkor sem voltak jelentős összefüggések, amikor a hintőpor használatának gyakoriságát és hosszát vizsgálták.

“Jó, alapos és kompetens tanulmánynak” nevezte a kutatást Kevin McConway, a brit Open University kutatója, de hozzátette, hogy ez sem tudja határozottan kizárni a talkum és a rák közötti kapcsolatot. Véleménye szerint nagyon elenyésző kapcsolat lehet a hintőpor használata és a petefészekrák kialakulása közt – idézte szavait az MTI.

A kutatás eredményei a Journal of the American Medical Association (JAMA) című tudományos lapban jelentek meg.