Egészség

Gyilkos lehet a hideg

A mostani meglehetősen hideg időjárás életveszélyes lehet a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkre. Nagyon oda kell figyelniük magukra, hogy elkerüljék a rosszullétet.

A legújabb kutatások azt igazolták, hogy az időjárási lehűlések és a a koszorúér-betegség miatt kialakuló hirtelen halál között komoly összefüggés van. Statisztikák is igazolják a tudósok állítását. Ugyanis például Angliába két fokos hőmérséklet-csökkenés hatására közel három-négy százalékkal, Kanadában tíz fokos csökkenés miatt két százalékkal nőt meg a koszorúér-betegség miatt kialakuló hirtelen halálok száma.

Fotó: shutterstock/milaphotos

Akár a négyszeresére is nőhet a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál kockázata a hideg időben. A hirtelen szívhalál vezető halálok, Magyarországon évente 26 ezer ember hal meg emiatt – mondta el Gellér László, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Kardiológiai Tanszékének vezetőhelyettese az M1 aktuális csatornán, szavait az MTI idézte. Elárulta azt is, hogy eddig a meleg, forró időjárást tekintették a szívbetegek legfőbb veszélyének, de a legfrissebb kutatások igazolták, hogy a hideg sem veszélytelen számukra.

Azt is fontos tudni, hogy a csípős, fagyos hideg elsősorban azoknál okozhat problémát, akik nem tudják magukról, hogy szívük nem teljesen egészséges. A szervezet ugyanis a lehűlésre összehúzódással válaszol, így elképzelhető, hogy az eredetileg is beteg szívet az érösszehúzódás túlterheli.

Éppen ezért, ha bármilyen problémát érzünk, tanácsos azonnal orvoshoz fordulni, hogy megelőzhessük a nagyobb bajt.

Az érszűkület megelőzésére és korai felismerésének fontosságára hívják fel a figyelmet a februári Semmelweis Egészségnapon is. Bár az érszűkület népegészségügyi probléma, de korai stádiumban sokkal sikeresebben gyógyítható, késői stádiumban végtagvesztéssel is járhat. Az egészségnapon többek között kardiovaszkuláris oktatást is tartanak. Egy előadás keretében pedig beszámolnak egy kutatási stádiumban lévő módszerről is, amely arról szól, hogyan lehet olyan szívizomsejteket létrehozni, amely pótolni tudja az elhaltakat – ismertette.

Az egészségnapot február 8-án a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán tartják. Amatőr sportolók pedig ingyenes szűrővizsgálatokon vehetnek részt.