Egészség

Új titokra bukkantak a fiatalság terén

Tejet iszol? Akkor jó hírünk van számodra. Amerikai tudósok egy különlegesen jó hatását fedezték fel a sovány tejnek.

Ki ne szeretné, ha a külleme és az egészsége meghazudtolná a korát. A Utah állambeli Brigham Young Egyetemen dolgozó kutatók rájöttek a fiatalság titkára, mondhatjuk úgy, hogy megtalálták az elixírjét.

Fotó: shutterstock/VP Photo Studio

Azt figyelték meg kutatásaik során, hogy a sovány vagy egy százalékos zsírtartalmú tejet fogyasztó felnőttek szervezetének biológiai életkora lassabban nő, mint azoké, akik ennél zsírosabb tejet isznak. Az erről szóló tanulmányukat a Oxidative Medicine and Cellular Longevity című folyóiratban publikálták.

A kutatás során a tudósok arra keresték a választ, hogy milyen hatása van az úgynevezett telomerek hosszára az elfogyasztott tej zsírtartalmának a tejfogyasztás gyakoriságával kombinálva. Összesen 5834 amerikai felnőttet figyeltek meg – közölte a kutatásról a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portál.

A telomer egy molekula, amely a DNS-t „csomagolja be”. Ez a kromoszóma végén helyezkedik el és feladata, hogy óvja a kromoszómát valamint megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ. Az idő előrehaladtával ezek a telomerek rövidülnek és a szerkezetük is gyengül.

A tudósok viszont azt tapasztalták, hogy minél többször ittak a kísérleti alanyok magas zsírtartalmú tejet, annál rövidebbek lettek a telomerei. Vagyis a biológiai életkoruk a valósnál fiatalabb volt. Azt is kimutatták, hogy a tejet nem ivók telomerei még rövidebbek, mint az alacsony zsírtartalmú tejet fogyasztókéi.