Egészség

Új halálos tüdőgyulladás vírus terjed

Komoly intézkedéseket vezettek be Kínában egy új, eddig ismeretlen koronavírus okozta a tüdőgyulladással járó járvány miatt. A fertőzés emberről-emberre terjed, meglehetősen gyorsan.

A fertőzés a közép-kínai Vuhanban ütötte fel a fejét és innen indult “hódító útjára” néhány héttel ezelőtt. A hírek szerint az eddig nem ismert koronavírus egy vuhani halpiacon jelenhetett meg elsőként, majd cseppfertőzéssel továbbterjedt. Mára emberről-emberre terjed és több halálos áldozatot szedett és tovább terjed.

Fotó: shutterstock/ Zerbor

Olyannyira, hogy óvintézkedéseket is bevezettek már a közép-kínai Vuhanban a tüdőgyulladás-járvány megfékezésére. A város nemzetközi repülőterén és vasútállomásain mindenkit ellenőriznek, elsősorban a testhőmérsékletüket. Akiket lázasnak találnak, azonnal elkülönítenek és megvizsgálnak. Mindezen túl szúrópróba szerűen ellenőrzik a városba érkező és az azt elhagyó járműveket is.

De a Vuhanból Sydney-be érkező repülőgépek utasait is ellenőrzik. Ennek oka, hogy a napokban egy Vuhanból Brisbane-be érkező utasnál jelentkeztek a betegség tünetei. Őt azóta is karanténban tartják.
Ugyanígy január közepén szintén egy utas érkezett Vuhanból Japánba, akin a betegség tünetei kialakultra.

Azonnali intézkedésekkel a járvány megfékezhető – jelentette be Csung Nan-san, a járvány ügyében vizsgálatot folytató bizottság vezetője. Ez azért is fontos, mert Kínában a héten lesz a holújév és ilyenkor nagyon sokan útra kelnek, így potenciálisan fertőtő források lehetnek.

A fertőzést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is komolynak tekinti és ma rendkívüli szakértői bizottsági ülést tart Genfben. Arról tárgyalnak, hogy a koronavírus terjedése jelenthet-e nemzetközi járványügyi vészhelyzetet.

Az eddig nem tapasztalt tüdőgyulladás vírusos fertőzés. A koronavírusok jellemzője, hogy légzőszervi és hastáji megbetegedést okoznak. Mindezen túl cseppfertőzéssel terjednek. A koronavírusok közé tartozik például az atípusos tüdőgyulladás (SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is. Ugyanakkor a Kínában terjedő fertőzés se nem SARS, se nem MERS, hanem valami más.