Egészség

Síelni mész? Lehet, hogy veszélyben az egészséged

Nem csak nyáron fontos kérdés a napvédő szerek használata, hanem télen is, például síelésnél is elengedhetetlen. Ugyanakkor rossz hír érkezett a napvédő szerek biztonságosságáról.

A napvédőszereket vette górcső alá az amerikai szövetségi gyógyszer- és élelmiszerhatóság (FDA) és nem szolgáltak jó hírrel, ugyanis megkérdőjelezték ezen szerek biztonságosságát. Azért tették, mert a napvédő szerek aktív kémiai anyagai beszivárognak a véráramba. Ugyanakkor azt is hozzá tették, hogy még további kutatásra van szükség a pontos és végleges eredményhez.

Fotó: shutterstock/ verona studio

Az erről szóló tanulmányukat a Journal of the American Medical Association című szaklapban jelentették meg.

A kutatásuk során azt vizsgálták, hogy mennyi anyag szivárog be a véráramba, vagyis meghaladja-e a vérben a milliliterenkénti 0,5 nanogrammot. Négy terméket vizsgáltak meg és azt figyelték, hogy a hat összetevőből mennyi és milyen mennyiségben kerül a véráramba. A hat összetevő a avobenzon, az oxibenzon, az oktokrilén, a homoszalát, az oktiszalát és az oktinoxát volt. Összesen 48 ember vett részt a kísérletben. Mind a hat összetevő meghaladta az FDA által biztonságosnak ítélt limitet már az első felvitelkor és a vérben lévő koncentráció idővel tovább növekedett. A következő tanulmányok során azt vizsgálják majd, hogy ezek a felszívódott anyagok okoznak-e bármilyen rendellenességet az emberi testben.

Arra jutottak, hogy annak a terméknek, amely ezt a küszöböt átlépi, mindenképpen meg kell vizsgálni a szervezetre gyakorolt hatásait.

Nem először tesztel napkrémeket az FDA. Egy korábbi kutatásukból kiderült, hogy azon termékek, amelyek ásványokkal – például cink-oxiddal és titánium-dioxiddal – blokkolják a napsugarakat, egyértelműen biztonságosak. Egyetlen hátrányuk, hogy nem szívódnak fel maradéktalanul a bőrbe.
Az FDA célja természetesen nem az, hogy visszatartsák az embereket a napvédők használatától.