Egészség

Vérnyomás mérésben segíthet a mobiltelefonod

A magas vérnyomás sokakat érint, amely szív- és érrendszeri betegségeket is okozhat. Sokan nem is tudják mi az egészséges vérnyomás érték. Ezen próbál most segíteni a Magyar Hypertonia Társaság.

A magas vérnyomás hazánkban a felnőttek közel negyven százalékát érinti, ez mintegy 3,5 millió személyt jelent. Közülük közel egymillióra tehető azoknak a száma, akik állapota kezeletlen. Ennek oka egyrészt az, hogy nem is tudnak róla, hogy magas a vérnyomásuk. Másrészt nem tudják pontosan mennyinek is kellene lennie a vérnyomásuknak.

Fotó: shutterstock/ Andrey_Popov

A magas vérnyomás alattomos betegség, mert sokáig nem okoz feltűnő panaszokat. Ugyanakkor pusztít a szervezetünkben és akár halálhoz is vezethet. Ezért döntött úgy a Magyar Hypertonia Társaság, hogy egy új, KardioNapló elnevezésű okostelefon applikációt fejlesztett ki. Ezzel szeretné felhívni az érintettek figyelmét a rendszerderes vérnyomás mérés fontosságára.

Az applikáció android és iOS alapú telefonokra is letölthető teljesen ingyen.
A program nem csak eltárolja a mért adatokat, hanem átlagértékeket is kiszámol. A komplett statisztikát pedig átküldhetjük a kezelőorvosunknak is.

Rögzíthetünk benne koleszterint szintet is. Találhatunk benne számos hasznos információt a magas vérnyomásról valamint figyelmeztet is akár arra, hogy vegyük be gyógyszereinket. Mindezen túl pedig van benne egy különleges kalkulátor, amely az ereink életkorát, pontosabban állapotát hivatott kiszámolni.

Az applikációt a 17. alkalommal megrendezett debreceni hipertónia napon mutatták be. A programról Páll Dénes professzor elmondta, hogy azért nagyon hasznos, mert az otthon, nyugodt körülmények között sokkal megbízhatóbb értékeket mérhetnek a betegek, mint az orvosi rendelőben. A mobiltelefonos program további előnye, hogy a papír alapon lejegyzett vérnyomás napló sokszor otthon marad, amikor az orvoshoz indulnak a betegek – idézte a professzor szavait az MTI. A mobiltelefonról azonban csak egy gombnyomással átküldhetik az adatokat orvosuknak.