Egészség

Citrom héjával kezelhető a cukorbetegség?

A 2-es típusú cukorbetegség okára és kezelésére találtak nagyon meglepő megoldást svájci kutatók. De mi köze lehet mindehhez a citrom héjának? Mutatjuk a magyarázatot.

A testünk sejtjeinek szinte mindegyikében van egy mini biológiai óra. Ennek oka az, hogy a testünk egységesen legyen képes alkalmazkodni a nappalok és éjszakák váltakozásához. Így az anyagcserét is összehangolja az “idő múlásával”.

Fotó: shutterstock/ AmyLv

A biológiai óránkat megzavarhatja az idősödés, a több műszakban végzett munka, vagy az, ha gyakran utazunk különböző időzónák között. A tudósok korábban már számos bizonyítékot találtak arra, hogy a belső óránk zavara együtt jár különböző anyagcsere betegségekkel, így a 2-es típusú diabétesz kialakulásával is. Ugyanis a megzavarodott belső óránk akadályozhatja a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található sejtek hormontermelő működését. Ezek a sejtek választják ki a vércukor szabályozásában szerepet játszó inzulint és glukagont.

A 2-es típusú diabéteszesek és egészséges emberek hasnyálmirigysejtjeit hasonlították össze a közelmúltban a Genfi Egyetem (UNIGE) és a Genfi Egyetemi Klinikák (HUG) kutatói. Azt tapasztalták, hogy akinél hormonkiválasztási zavar volt, annak a Langerhans-szigeteinek sejtjeiben sérült a biológiai óra. Így a svájci tudósok elsőként igazolták a feltevést, hogy a belső biológiai óra zavarai okozhatnak 2-es típusú diabéteszt.

De nem álltak itt meg a kutatók. Segítségül hívták a nobiletin nevű vegyületet, amely a citrom héjában is megtalálható. Ezzel a vegyülettel egészen egyszerűen sikerült “megjavítaniuk” a megzavarodott biológiai órát, így részben helyreállt a sejtek működése. Így ez lehet a jövő útja a diabetes kezelésében – írta a eurekalert.org, amelyet az MTI idézett. A tudósok az amerikai tudományos akadémia lapjában tették közzé kutatásuk eredményeit.