Egészség

Az allergiások készüljenek a tünetekre

Hivatalosan a tavasz még csak pár hét múlva kezdődik, de az átlagosnál már enyhébb az időjárás. Ez pedig a hóvirágok, ibolyák és más tavaszi növények mellett a pollenek megjelenésével is jár.

A hirtelen enyhülés hatására támadásba lendültek a pollenek országszerte. Elsősorban a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjei terjengenek a levegőben. Kimondhatjuk, hogy a pollenszezon elkezdődött. Ezt tudatta a tisztifőorvos a Facebook-oldalán.

Fotó: shutterstock/Africa Studio

A levegő pollenterhelése az elmúlt napokban elérte azt a szintet, amely már allergiás tüneteket is okoz az arra érzékenyeknél. Elsősorban a mogyoró okozhat tüneteket.

A legutóbbi két nap lehűlése átmenetileg enyhülést jelenthet az allergiásoknak, ám a pollenek nem tűnnek el teljesen a levegőből. Az alacsony-közepes tartományban marad a koncentrációjuk. A legnagyobb mértékben a mogyoró marad a levegőben.

Mivel – egyelőre – nem várható tartósan fagy, így a pollenek fokozatosan emelkednek majd a levegőben. Arról, hogy pontosan melyik allergizáló pollen milyen koncentrációban található meg a levegőben a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapja ad naprakész tájékoztatást – tudatta az MTI.

Érdemes az allergiásoknak már most felkészülni, hogy tüneteiket enyhíteni tudják. A gyógyszereken túl, számos természetes módszer is a rendelkezésükre áll. Érdemes az étrendjükbe gyakran beiktatni az almát, duót, fokhagymát, csalánt és mentát. A C-vitamin szedése is sokat segíthet a tünetek megelőzésében és enyhítésében.