Egészség

Biztonságosabb lettek a vényköteles gyógyszerek

Az elmúlt egy évben még biztonságosabb lett a vényköteles gyógyszer ellátás hazánkban. Ennek oka az, hogy éppen egy évvel ezelőtt vezettek be egy Európai Uniós rendelkezést.

Egy évvel ezelőtt vezették be hazánkban is – az Európai Uniós rendelkezés hatására -, hogy a receptre felírható gyógyszereket egyedi gyógyszer-azonosító kóddal és manipulálás elleni eszközzel látják el. Ez utóbbi annyit jelent, hogy a gyárilag lezárt gyógyszereket nem lehet kinyitni anélkül, hogy ne lehetne azt észre venni. Sérül ugyanis a csomagolás.

Fotó: shutterstock/ Cagkan Sayin

A rendelkezést a magyar gyógyszerpiaci szereplők teljesítették, és apróbb adminisztrációs hibákon kívül a rendszer már megfelelően működik. Ezek az adminisztrációs hibák inkább informatikai jellegűek voltak, a gyógyszerek lakossághoz való eljutását nem befolyásolták – mondta el sajtótájékoztatón Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója. Azt is elárulta, hogy hamis gyógyszer nem bukkant fel ezen gyógyszerek között.

Az eltelt időszak egyfajta stibilizációs időszak volt, amelyre azért is volt és van szükség, mert óriási mennyiségű vásárlás zajlik hetente a gyógyszertárakban és a kórházakban. Egészen pontosan hétmillió alkalommal vásárolnak vényköteles gyógyszereket országszerte a patikákban, kórházakban. Ezek 99,8 százalékban sikeresek voltak. Most a szakember szerint az a cél, hogy a 0,2 százalékos hibaarány tovább csökkenjen, 0,05 százalékra.

Eddig az új rendszernek több mint háromezer végfelhasználója van, 6-7 millió tranzakcióval. Mindezen túl 308 millió doboz gyógyszer adata van már az adatbázisban.