Egészség

Végzetes lehet, de nem kell annak lennie

A rákbetekségek kialakulása egyre nő az Európai Unióban és más fejlett nyugat-európai országokban. Elsősorban azok, amelyek kimenetele nem kecsegtet pozitív eredménnyel. De van egy jó hírünk is!

A Rákellenes küzdelem világnapját február 4-én tartják, amelyen a betegség elleni küzdelemre, az egészséges életmódra és a korai felismerésre fókuszálnak. Ezért lát napvilágot ebben a hónapban egyre több statisztika a kórról.

Fotó: shutterstock/ Africa Studio

Egyre többen kapják meg orvosuktól a szűrővizsgálatok vagy panaszok kivizsgálása után a döbbenetes hírt, hogy rákbetegségben szenvednek. Az esetek 26 százalékában pedig a rossz hírt tovább fokozzák azzal, hogy olyan típusú daganat fejlődött a beteg testében, amely nem éppen a jól gyógyítható kategóriába tartozik.

Ugyanakkor van jó hír is a Svéd Egészségközgazdasági Intézet (IHE) az európai rákhelyzetről közzétett friss jelentésében. Hiába lesz egyre több embernek daganata, ma már egyre kevesebben halnak bele ebbe a betegségbe. Vagyis nem jelenti az első diagnózis egyben a halálos ítéletet.

A leggyakoribb ráktípusok ötéves túlélési aránya mindenhol emelkedést mutat. Bár az is hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a tehetősebbnek számító országokban jól kimutatható a magasabb túlélési ráta, mint a szegényebb államokban. Mindezt azzal magyarázzák, hogy ma már jobb kezelési stratégiák állnak rendelkezésre és a betegeket korábban és pontosabban diagnosztizálják. Sokkal hatásosabb terápiákkal tudják kezelni a betegeket, mint korábban a molekuláris vizsgálatoknak köszönhetően.

A stockholmi intézet szerint figyelembe kell venni azt is, hogy a lakosság elöregedik, a rák pedig a kor előrehaladtával sokkal gyakrabban előfordul. Ugyanakkor a rákos esetek 40-45 százaléka megelőzhető – tették hozzá a tudósok, akiket az MTI idézett.

A rák kutatása is eredményeket hozott, ugyanis az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2012 és 2018 között évente mintegy 10 új rákgyógyszert hagyott jóvá. 2001 és 2011 között ez a szám évi négy új gyógyszer volt.