Egészség

Boldog párkapcsolat fél egészség

Párban élni nem csak boldogság, hanem egyenesen egészséges. Bálint avagy Valentin napon ezért is ünnepeljünk és töltsünk a párunkkal a szokásosnál egy kicsivel több időt.

Párkapcsolatban hatással vagyunk egymás érzéseire, de egészségére is. Ugyanis ösztönözhetjük arra párunkat, hogy egészségesebben éljen. Mi több, akár egy optimista partner akár az Alzheimer-kór és a demencia jelentős kockázati tényezőit is távol tarthatja mindkettejüktől. Erre az eredményre jutottak a Michigani Állami Egyetem kutatói egy hosszú távú, nagyszabású kutatás után.

Fotó: shutterstock/ Ruslan Huzau

-Rengeteg időt töltünk a párunkkal. Biztathat arra, hogy sportoljunk, együnk egészségesebben, figyelmeztethet, hogy vegyük be a gyógyszert. Ha derűlátó, egészséges emberrel élünk, hasonlóvá válhatunk: így valóban tovább élünk és megelőzhetjük a mentális betegségeket” – mondta el a medicalxpress.com portálnak William Chopik, az egyetem pszichológiaprofesszora, a tanulmány társszerzője, akinek szavait az MTi idézte. Az is megeshet, hogy például az egyik abba hagyja a dohányzást, majd nem sokkal később a párja is követi a példáját.

-Értelmezhető ez úgy, hogy az optimista adja a példát, a partnere pedig követi. Ugyan vannak kutatások olyan emberekről, akik féltékenyek a partnerük jó tulajdonságaira, vagy olyanokról, akik kellemetlennek érzik, ha a párjuk irányítani akarja őket, de ezeket ellensúlyozzák azok az eredmények, amelyek szerint összefügg az optimizmus és a kapcsolat boldog megélése – tette hozzá a kutató.

A kutatók szerint a genetika sokat jelent abban, hogy valaki mennyire optimista, jó kedélyű, ám azt is hozzá teszik, hogy ez az egészséges viselkedés hatékonyan tanulható.

A tanulmány során 4500 heteroszexuális párt figyeltek meg nyolc éven át. A kutatás eredményeit a Journal of Personality című szaklapban tették közzé.