Egészség

Koronavírus - a félelmeinkkel élnek vissza

A koronavírus körül kialakult információ-éhséget kihasználva új adathalász módszert alakítottak ki kiberbűnözők. Érdemes odafigyelni az e-mailekre, hogy ne legyünk a csalók áldozatai.

A koronavírus az egész világot lázban tartja. Folyamatosan érkeznek a hírek a betegek és halálos áldozatok számáról, valamint a vírus elleni küzdelemről. Mindenkit érdekel a járvány terjedése, az ellene való védekezés és az esetleges oltások kifejlesztése, gyógymódok.

Fotó: shutterstock/ Sam Wordley

Ezt a nagyfokú érdeklődést használják ki kiberbűnözők úgy, hogy ártó e-maileket küldenek a postafiókunkba – hívta fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI) pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A csaló levelekben figyelemfelkeltő ám hamis információkat írnak le a vírusról, annak terjedéséről, a vírus ellenszerével kapcsolatos áttörésről, alternatív gyógymódokról, egészségügyi eszközök hiányáról és beszerzésük lehetőségeiről, megelőző intézkedésekről. Azzal igyekeznek pánikot kelteni, hogy a vírus az adott településen is megjelent.

Ezen levelek mindegyike különböző káros kódokat tartalmazó csatolmányokat, vagy káros webhelyekre mutató hivatkozásokat tartalmazhatnak, amelyek például banki adatok, vagy pénz megszerzésére törekednek. Zsarolóvírust is tartalmazhatnak. Ez utóbbi lezárja a gépünket és csak akkor enged hozzáférést, ha kifizettük a zsarolók által kért összeget.

Az e-mailek nagyon megtévesztőek, ugyanis legtöbbször hivatalosnak látszó, jól megszerkesztett formában készülnek. Egyes esetekben nevesebb nemzetközi szervezetet – többek között az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) – jelenítenek meg feladóként.

Fontos tudni, hogy a nemzetközi és a magyarországi közegészségügyi, járványügyi szervek nem küldenek ezekhez hasonló információkat e-mailen, ilyen formán nem kérnek be semmilyen adatokat, pláne nem személyeseket és nem kérik bejelentkezési azonosítók megerősítését, megváltoztatását.

Az NKI felhívja a figyelmet arra, hogy már az ilyen e-maileket sem szabad megnyitni, de a mellékleteikre kifejezetten nem javasolt rákattintani, legyen az Microsoft Word, PDF, EXE, illetve MP4 kiterjesztésű fájl. Mindezen túl frissítsék és legyenek naprakészek a gépeken a vírusvédő programok. Mindezen túl telepítsék a biztonsági frissítéseket, tiltsák a Microsoft Office makrókat. Fontos az is, hogy a közösségi média oldalakon kezeljék kellő óvatossággal, értékeljék higgadtan a témakörben terjedő információkat. Ne vegyék komolyan a pánikkeltő bejegyzéseknek, megosztásoknak.

A gyanús üzenetekkel kapcsolatos konkrét példákat és még részletesebb leírást az NBSZ NKI oldalán találhatnak.