Egészség

Életveszélyes készítmény az interneten

Interneten kínálnak olyan szív és érrendszeri betegségekre szolgáló készítményt, amely akár életveszélyes is lehet. Mindezen túl egyéb hamis információkat is tényként közölnek a honlapon.

A készítményről azt állítják, hogy általános értisztító hatású és a magas vérnyomás mellett alkalmas a szív- és érrendszeri betegségek – például az infarktus, a stroke, valamint egyéb érelzáródások – megelőzésére – figyelmeztetett a Magyar Kardiológusok Társasága az MTI-n keresztül.

Fotó: shutterstock/ Image Point Fr

A termék reklámja téves kórélettani magyarázatot ad a magas vérnyomás kialakulásáról, a készítménnyel kapcsolatban pedig képtelenségeken alapuló hatásmódot közöl. Mindezen túl – a társaság szerint – hamisan azt állítják, hogy a szer használatát bizonyos elismert szívsebészek támogatják. Az sem felel meg véleményük szerint a valóságnak, hogy magyar – nemzetközileg elismert és országos – intézményeket neveznek meg, mint akik a készítmény fejlesztésében közreműködtek.

A honlapon lévő reklámok arra biztatják a betegeket, hogy csak a kínált készítménnyel kezeljék betegségüket és hagyják el az orvos által előírt terápiát, ez pedig akár életveszélyes állapotot is okozhat – húzta alá a társaság.

Az interneten kínált termék nem csak a leírt hatásában és a reklámban közöltek miatt lehet veszélyes. Ugyanis az összetételéről sem lehet sokat tudni, mert bevizsgálatlan, összetétele ismeretlen, illetve különböző oldalakon eltérő növényi összetevőket írnak – tette hozzá a társaság a közleményében.

A társaság arra kéri a betegeket, hogy internetes tartalmak alapján soha ne kezdjenek vagy hagyjanak abba terápiát háziorvosuk, kezelőorvosuk megkérdezése nélkül.

Azt is hangsúlyozza a Magyar Kardiológusok Társasága, hogy nem végez reklámtevékenységet konkrét készítményekkel kapcsolatban.