Egészség

Elképesztő technikával fejlesztették ki a legújabb, legerősebb antibiotikumot

Antibiotikumokat vizsgálva nagy jelentőségű felfedezést tettek amerikai tudósok a modern tudomány segítségével. Mindez reményt adhat a fertőzések elleni küzdelem még hatékonyabbá tételében.

Az egészségünkre károsan ható baktériumok közül egyre több ellenállóvá válik az antibiotikumokra, miután sokan sokszor helytelenül használják ezeket a gyógyszereket. Így, amikor valóban szükségünk lenne az antibiotikum hatására, már nem segíthet nekünk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a jelenséget az egyik legnagyobb fenyegetésnek tekinti a globális egészségügyi biztonságra és fejlődésre.

Fotó: shutterstock/Yoottana Tiyaworanan

Ezért lehet forradalmi felfedezés az, amit a Massachusettsi Műszaki Egyetemen hoztak létre. A tudósok ugyanis mesterséges intelligencia (MI) segítségével találtak egy új típusú antibiotikumot a világon elsőként. Egy algoritmus segítségével több mint százmillió kémiai vegyületet elemeztek. Az algoritmust az emberi agy felépítése inspirálta.

A mély tanulás módszerével a kutatók megtanították az algoritmust, hogy 2500 gyógyszert és más vegyületet elemezzen csak azért, hogy így megtalálja az E. coli elleni leghatásosabb antibiotikumot. Ezután már csak annyi volt hátra, hogy közel száz száz jelölttel végeztek vizsgálatokat az előtt, hogy felfedezték volna a halicint – mondta el Regina Barzilay, a MIT kutatója, az új antibiotikum egyik felfedezője.

Az újonnan felfedezett antibiotikum végül 35 potenciálisan halálos baktériumfélét képes elpusztítani – számolt be róla a BBC News-ra hivatkozva az MTI.

-Úgy gondolom, ez az egyik legerősebb antibiotikum, amit eddig felfedeztek – mondta James Collins, az MIT kutatócsoportjának biomérnöke.

A mesterséges intelligenciát az orvosi kutatásokban már korábban is sikerrel használták új terápiák kifejlesztéséhez.

Ezzel a módszerrel csökkenhetnek az új antibiotikumok előállításának költségei.
A legújabb antibiotikumról szóló tanulmányt a MIT kutatócsoportja a Cell című tudományos folyóiratban tette közzé.