Egészség

Így előzheted meg a gyermekbaleseteket

A kisgyermekek balesetének megelőzése lesz a témája a következő Semmelweis Egészségnapnak. Az érdeklődők számtalan hasznos információt kaphatnak a rendezvényen.

Vezető halálok az egyévnél idősebb gyermekek körében a bekövetkezett balesetek. Ráadásul ezek java része éppen otthon történik. Szomorú tény, hogy ezek java része megelőzhető lett volna kis odafigyeléssel a lakás biztonságos kialakításával.

Fotó: shutterstock/ ronstik

A leggyakoribb baleset a forrázás, amelyek nagy részben a szociális helyzettel és a lakás korszerűségével hozhatók összefüggésbe. Szintén nagyon sok baleset történik az otthon található vegyszerekkel, mint például a vízkőoldó, a sósav, a lefolyótisztító, a hipó, a hideg zsíroldó, egyes mosogatótabletták, a fagyálló és a szélvédőmosó-folyadékok. Már nagyon kis mennyiség életveszélyes lehet a gyermekek számára ezekből az anyagokból, ezért nagyon fontos elzárva tartani.

Szintén sokszor történik fulladás, áramütés otthon a gyermekekkel, de az instabil tárgyak is komoly, életveszélyes sebeket ejthetnek a kicsiken. Ugyanígy a magasról leesés is sokszor előfordul Ebben az esetben a szabály az, hogy amennyiben egy gyermek a saját testmagasságáról vagy annál magasabbról esik le, mindenképpen súlyos sérülést kell feltételezni, és orvoshoz kell fordulni – tájékoztatta a Semmelweis Egyetem az MTI-t.

Mindezen veszélyek kiküszbölésére Prevenció a gyermekgyógyászatban címmel tartanak március 7-én Semmelweis Egységnapot, ahol az érdeklődők képzett szakemberektől kaphatnak gyakorlati tanácsokat a biztonságos otthon kialakításával kapcsolatban, de a csecsemők újraélesztését is el lehet sajátítani.

A leggyakoribb mozgásszervi elváltozásokkal, a cukorbetegséggel, valamint az egyre több gyermeket érintő elhízással kapcsolatban is készülnek interaktív bemutatókkal, állapotfelmérésekkel és előadásokkal a szervezők.

Zacher Gábor, toxikológus tart előadást a gyermekkori kábítószer-használatról és következményeiről, az egészség jegyében pedig főzőshow-t mutat be Bernáth József sztárséf

A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötött, amelyet a rendezvény oldalán lehet megtenni.