Egészség

Az egész testünknek szüksége van a D-vitaminra

Bár hivatalosan elmúlt a tél a D-vitamin pótlása azonban még mindig időszerű. Mindenkinek szüksége van a plusz bevitelre, mert hiánya nem csak a csontokra van negatív hatással.

A D-vitamin valójában egy hormon előanyaga, így számos hatással rendelkezik az emberi szervezetben. Hiánya a csontok egészségén túl, gyakorlatilag minden szervünkre káros hatással lehet.

Fotó: shutterstock/FotoHelin

A lakosság több mint 90 százaléka szenved a tél végén D-vitamin-hiányban, amelyet a Magyar Osteoporosis és Ostearthrológiai Társaság egy korábbi felmérése is igazolt. Ugyanakkor a legújabb kutatásuk pedig azt igazolja, hogy nincs olyan, a D-vitamin-anyagcserét befolyásoló genetikai tényező, amely védene a betegség kialakulásától, vagyis minden ember egyformán veszélyeztetett. Az, hogy a tél végére kinél milyen mértékű lesz a D-vitamin hiánya azt kizárólag a környezeti tényezők határozzák meg. Magyarországon ez gyakorlatilag a D-vitamin-pótlást jelenti.

Bár a tél elmúlt és várhatóak kellemes napos órák, azonban a D-vitamin pótlás nem feltétlenül elégséges. Ugyanis a téli légúti fertőzések megelőzésében az egyetlen tudományosan igazolt kezelés a D-vitamin-pótlás. A napokban pedig biztosan jól jön az immunrendszerünknek egy kis támogatás.

Megfelelő D-vitamin-ellátottság esetén az immunrendszer működése hatékonyabb, a szervezet ellenállóbbá válik a fertőzésekkel szemben. Kimutatták azt is, hogy megfelelő D-vitamin-szint esetén a halálozási kockázat is csökken, illetve egyes daganatok és immunbetegségek is ritkábban jelentkeznek.

Októbertől márciusig mindenkinek szüksége van D-vitamin-pótlásra – hívta fel a figyelmet a Magyar Osteoporosis és Ostearthrológiai Társaság az Országos Sajtószolgálaton keresztül.

Felnőtteknek, 18 éves kor felett a javasolt napi mennyiség D-vitaminból 1500-2000 NE, egy és 18 év között 500-1000 NE. A D-vitamint akár a háziorvosunk is felírhatja, így olcsóbban hozzá juthatunk. Ugyanakkor a dózist nem javasolt túl lépni, mert az is árthat az egészségünknek.