×

Egészség

Újabb bizonyíték az anyatej nélkülözhetetlenségére

Olyan újdonságot fedeztek fel amerikai tudósok, amelyet a jövőben használva több újszülött életét menthetik meg. Ráadásul ehhez nem is feltétlenül szükséges új gyógyszer.

Az újszülötteknél a világra jöttük után 72 órától 60 napig alakulhat ki az úgynevezett korai szepszis. Ez az állapot felelős az újszülöttkori halálozások 26 százalékáért. Az adatok azt mutatják, hogy a koraszülöttek tíz százalékánál fordul elő korai szepszis. Ennek következtében 30-50 százalékuk életét veszti.

Fotó: shutterstock/FamVeld

Az ilyen tragédia megakadályozásának érdekében végeztek kutatásokat a St. Louis-i Washingtoni Orvosi Egyetem és a Mayo Klinika kutatói. Ennek során újszülött egereket fertőztek meg Escherichia coli baktériummal, szimulálva az újszülötteknél előforduló korai szepszist.

A kísérlet második fázisaként ezeket a kisegereket vagy a saját anyjuk vagy egy másik, korábban ellett egérmama látta el anyatejjel. Az utóbbi eset azért érdekes, mert a már huzamosabb ideig szoptató egér tejében már alacsonyabb volt az EGF – vagyis a epidermális növekedési faktor – szintje.

A kísérlet végén azt tapasztalták a kutatók, hogy szepszis csak azoknál a kisegereknél alakult ki, amelyeket a már hosszabb ideje szoptató, vagyis alacsonyabb EGF-szinttel rendelkező tejű nőstények tápláltak. Ez azt jelenti, hogy az anyetejben található EGF aktiválja a bélsejtek receptorait, ezzel megakadályozza a veszélyes bélbaktériumok bejutását a véráramba, ahol szepszist, vagyis vérmérgezést idézhetnek elő.

Az eredmény szerint nem csak szükség van az anyatejes táplálásra, amikor csak lehetséges, hanem az újszülötteknek egyenesen magasabb EGF-koncentrációjú anyatejre van szükségük – jelentette ki Kathryn A. Knoop, a Mayo Klinika immunológia professzora, a tanulmány első szerzője, akinek szavait az MTI idézte. Azt is hozzá tette, hogy ha nem az édesanyja táplálja tejével az újszülöttet, akkor a kicsiknek szánt anyatejben esetleg meg lehetne növelni a epidermális növekedési faktor mennyiségét, hogy pótolják a hiányt.

Ez a kezelési módszer azért is nagyon hasznos, mert az antibiotikumok egyaránt elpusztítják a káros és hasznos baktériumokat is a gyomorban. Ezzel szemben az EGF-et tartalmazó anyatej egyszerűen csak megakadályozza, hogy bekerüljenek a véráramba a káros és sokszor végzetes baktériumok.