Egészség

Új esélyt kaphatnak a transzplantációra várók

Nagyon hatékony készüléket kísérleteztek ki és alkalmazták pácienseken a tüdő- és szívátültetés során. Az eljárást a cambridge-i Royali Papworth Kórházban fejlesztették ki.

Az új gépnek köszönhetően akár megnégyszerezhetik a szervátültetéseket, amely nagy reményre ad okot a szervekre váró betegeknek. A szerkezet oxigént juttat a vérbe mind a szívben, mind a tüdőben. Ezzel az eljárással lehetséges újra működésbe hozni a már összeomlott szerveket a keringés leállása után.

Fotó: shutterstock/Cherries

“Feltölti az elemeket. Ez egy újraélesztés, és miután feltöltöttük a szív energiatartalékait, megtörténhet az átültetés” – magyarázta el az eljárás lényegét Pedro Catarino, a kórház sebésze.

A módszerrel sokkal több szerv válik alkalmassá az átültetésre. Ugyanis a legtöbb átültetett szerv agyhalott emberektől származik. Ám ezzel az eljárással már olyan emberek szervei is átültethetők, akiknek leállt a keringése.

Az agyhalál bekövetkezte után még négy órán át alkalmasak az ember szervei az átültetésre. A keringés leállása után azonban csupán 30 perce van az orvosoknak arra, hogy géppel élesszék fel a szerveket – számolt be róla a BBC hírportálja, amelyet az MTI idézett.

Elsőként az elmúlt nyár folyamán végeztek a kórházban olyan szív- és tüdőátültetést, amihez az új gépet használták. Aaron Green, a kórház 25 éves páciense a világon elsőként olyan ember szervét kapta, akinek leállt a keringése, és nem működtek a szervei.

“Amikor magamhoz tértem a műtét után, az első pillantásom a kezemre esett és láttam, hogy már nem kék. Hihetetlen, milyen gyorsan beindult a szív és a tüdő működése” – mondta Green, aki két hónappal a transzplantáció után elhagyhatta a kórházat. Azóta remekül érzi magát. Sportol, krikettezik és kerékpározik is. Ráadásul ismét dolgozik és hamarosan esküvője lesz.

Transzpalntációban Magyarország is kitűnő eredményekkel büszkélkedhet. Soha nem látott mennyiségű szívátültetést végeztek az elmúlt évben Magyarországon. A Semmelweis Egyetemen pedig elvégezték az ötezredik veseátültetést idén február 9-én.