Egészség

Koronavírus: "kőkorszaki" módszerrel kísérleteznek

Olyan módszerrel kísérleteznek a koronavírus gyógyításában, amellyel sok évvel ezelőtt szintén súlyos fertőző betegségeket gyógyítottak. Bármennyire kőkorszaki, mégis gyors és működőképes lehetne.

Az amerikai St. Louis-i Washingtoni Orvosi Egyetem azt tervezi, hogy ugyanazzal a módszerrel próbálja meg kezelni a koronavírussal fertőzött betegeket, mint korábban a a kanyarót, a mumpszot, gyermekbénulást és az influenzát.

Fotó: shutterstock/angellodeco

A módszer igen gyors és kézenfekvő. Ugyanis az új koronavírus okozta Covid-19 betegségből már felépült páciensek vérében lévő antitestekkel kezelnék a súlyos betegeket. A módszer alkalmazásához már benyújtották a kutatók a szükséges kérelmet az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósághoz.

A módszer abból áll, hogy a gyógyultaktól vért vesznek, elkülönítve a vérplazmát. Ezt – természetesen – még megvizsgálják az esetleges méreganyagok vagy vírusok kiszűrése érdekében. Amennyiben minden rendben a vérplazmával, úgy a Covid-19 betegségben szenvedők, valamint a magas kockázati csoportba tartozók kapnák meg egy egyszerű transzfúzió keretében – tudatta az MTI.

-Ezt nagyon gyorsan el lehet végezni, jóval gyorsabban, mint a gyógyszerfejlesztést, mivel gyakorlatilag vérplazma-adományozásról és transzfúzióról van szó – mondta Jeffrey P. Henderson, az egyetem munkatársa. -A frissen kigyógyult páciensektől származó szérum használata kőkorszaki módszer ugyan, de a történelem során működött. Annak idején így előztük meg és kezeltük az olyan vírusos megbetegedéseket, mint a kanyaró, a mumpsz, gyermekbénulás és az influenza, ám a vakcinák megjelenésével a módszer érthető módon a háttérbe szorult és sokan elfeledkeztek róla. Amíg nincsenek hatékony gyógyszereink és oltóanyagaink a Covid-19 ellen, addig ez a módszer életeket menthet – nyilatkozta Henderson.

Ráadásul mindezt a kezelést el lehet végezni a vértranszfúziós osztályokon általában megtalálható berendezésekkel. A módszer pedig biztonságos ugyanúgy, mint bármely más transzfúzió.
Mindez egyszerűen hangzik, ám az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy azért ennél bonyolultabb a dolog. Ugyanis azt még a kutatóknak ki kell kísérletezniük, hogy mennyi antitest szükséges a Covid-19 hatékony kezeléséhez és megelőzéséhez. Mindezen túl azt is meg kell még vizsgálniuk, hogy mennyi antitest van a már felépült páciensek vérében.