Egészség

Ezek a tévhitek a koronavírusról

A koronavírus terjedéséről, megelőzéséről és gyógyításáról számos tévhit terjed. Itt az ideje eloszlatni a kételyeket és megtudni az igazságot minderről. Ebben a Magyar Tudományos Akadémia segít.

A betegséggel kapcsolatban néhány alapvető kérdést is tisztáz a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) összeállítása, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadványa alapján készítettek.

Az első tévhit, amelyet megcáfoltak az, hogy a hideg és a hó elpusztítja a koronavírust. Sőt, az sem igaz, hogy a forró fürdő megakadályozza a fertőzés kialakulását.

Fotó: shutterstock/Golden Sikorka

Ellenben szúnyogcsípéssel nem terjed a fertőzés, ugyanis a koronavírus légúti vírus, amelyet a fertőzött emberek elsősorban a köhögéskor vagy tüsszentéskor a levegőbe juttatott cseppekkel, nyálcseppekkel vagy orrváladékkal terjesztenek.

Bár az alkohol hatékony a felületek letisztításában, de arra nem alkalmas, hogy a testünket permetezzük le vele megelőzés céljából. Ugyanis azokat a vírusokat nem öli meg, amely bejutott a szervezetünkbe. Cserébe tönkre teszik a nyálkahártyát.

A kézszárítók sem ölik meg a vírusokat. Az UV lámpák sem segítenek a vírusok elpusztításában, ám bőrirritációt okozhatnak, így nem javasolt a használatuk.

Ugyanígy a sóoldattal való orröblögetés se előzi meg a fertőzést, csakúgy, mint a fokhagyma rendszeres fogyasztása. Az sem hatékony a megelőzésben, ha sok vizet iszunk vagy sós vízzel gargarizálunk. A koronavírus megelőzésére gyógyszer sem létezik.

Az sem garantálja, hogy nem vagyunk betegek, ha tíz másodpercig vissza tudja tartani a lélegzetét köhögés nélkül – írta az MTI a tudomany.hu oldalon is olvasható összegzésre hivatkozva.

Sokan úgy hiszik, hogy a tüdőgyulladás és az influenza elleni védőoltások védelmet nyújtanak az új koronavírus ellen. De ez nem így van, éppen ezért kísérleteznek védőoltások kifejlesztésével és többféle gyógyszerek alkalmazásával. Néhány, kifejezetten a koronavírus kezelését célzó módszert azonban már vizsgálnak.

Az antibiotikumok sem hatásosak a koronavírussal szemben. A kórházakban ápolt fertőzöttek azért kapnak antibiotikumos kezelést, hogy a lehetséges bakteriális szövődményeket elhárítsák.