×

Egészség

Telefonon segít a kardiológus

A koronavírus-járvány alatt sem szabad megfeledkezni azokról, akik ilyen alapbetegséggel élnek együtt. Ezért telefonos konzultációt indít a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet.

Magyarországon a szív- és érrendszeri halálozás áll az első helyen. A magas vérnyomás veszélyes betegség, néma gyilkosnak is nevezik. Ugyanis stroke-ot, szívinfarktust vagy krónikus vesebetegséget okozhat. Mindezen túl számos szívbetegséget okozhat és felgyorsíthatja az érelmeszesedést is.

Fotó: shutterstock/Agenturfotografin

Éppen ezért fontos, hogy a napokban is biztonságban érezzék magukat a betegek telefonos konzultációt indít a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet. Azok, akiknél mellkasi fájdalom, nehézlégzés, erős szívdobogás, vérnyomáskiugrás vagy egyéb panasz jelentkezik, felhívhatja a megadott számot: +36302606417, +36302605339. Ezeken keresztül kardiológus szakorvosoktól kérhetnek tanácsot a betegek – közölte az MTI.

A telefonos konzultáció nem helyettesíti a személyes vizsgálatot, de fontos a személyes orvos-beteg találkozások számát a minimálisra csökkenteni a fertőzés elkerülése érdekében. A telefonvonalak másik végén szakorvosok segíthetnek abban, mi legyen a következő lépés.

A magas vérnyomásban szenvedőknek fontos a vérnyomásukat most is 140/90 Hgmm alatt tartani.

Érdemes otthonra vérnyomásmérőt beszerezni a folyamatos ellenőrzés érdekében. Fontos, hogy a szükséges gyógyszerek ki legyenek váltva, és be is szedjék a betegek. Amennyiben valaki mellkasi fájdalmat érez vagy a stroke tüneteit tapasztalja, azonnal hívjon mentőt.