Egészség

Cukorbetegek: a szakorvosi javaslatok érvényessége meghosszabbodik

Azok, akik cukorbetegséggel élnek, a járvány ideje alatt különösen fontos a megfelelő kezelés és a fertőzés megelőzése az egészségük érdekében. Magyarországon több mint egy millióan cukorbetegek.

A járvány idején különösen fontos, hogy a krónikus betegséggel küzdők minél kevesebbet mozduljanak ki otthonaikból, mert ők a fokozottan veszélyeztetett kategóriába tartoznak. Így a minimálisra lehet csökkenteni a fertőzés esélyét. Ugyanakkor a betegségük megfelelő kezelése és jó állapotuk megtartása is segít. Így van ez a cukorbetegek esetében is.

Fotó: shutterstock/Image Point Fr

A megfelelő vércukor beállítás, a diabetes jó anyagcserehelyzete segíthet abban, hogy minél kisebb eséllyel kapják el a koronavírus-fertőzést – hangsúlyozta Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke. A kormány Facebook-oldalán közzétett videójában, amelyből az is MTI idézett, arra hívta fel a cukorbetegek figyelmét, hogy maradjanak otthon, folytassák az orvosukkal megbeszélt tablettás, illetve az inzulinos kezelést. Az is nagyon fontos, hogy ellenőrizzék rendszeresen a vércukor szintjüket.

A társaság elnöke azt is elmondta: azért, hogy minél kevesebbet keljen kimozdulniuk otthonukból, a veszélyhelyzet idején az innovatív kezelésekre, inzulinkezelésre vonatkozó szakorvosi javaslatok érvényessége meghosszabbodik, ezekért a papírokért nem kell külön elmenni a diabetológushoz.