Egészség

Ilyen lélegeztetőgép még nincs, amelyet az Óbudai Egyetemen fejlesztenek

Egyedülálló lélegeztetőgépet fejlesztenek az Óbudai Egyetemen. A MassVentil Project nevű fejlesztés március elején indult. Egyre több hazai és külföldi kutató, hallgató és ipari szereplő csatlakozott.

Március első napjaiban álmodta meg azt a lélegeztetőgépet, amely képes egyszerre több pácienst lélegeztetni Dr. habil. Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Kar habilitált egyetemi docense és dékánja, valamint az EKIK BioTech Kutatóközpontjának vezetője. Olyan gépet képzelt el, amely egyszerre akár 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet, akár tábori körülmények között is. Mindezeken túl azt is tudni kellene a gépnek, hogy kilélegzett fertőző levegőt a berendezés elvezesse a közös légtérből (és szűri is), ezzel lényegesen csökkenti az ápolószemélyzet megfertőződésének a kockázatát.

Fotó: shutterstock/New Africa

Ötletből valóság

A kezdeményezéséhez elsőként csatlakozott a Neumann Informatikai Kar és a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ kutatói. Időközben napról napra mérnökök és kutatók mellett orvosok, közgazdászok, újságírók, fizikusok, matematikusok, jogászok, valamint egyre több hallgató is csatlakozott. Céljuk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt egy működő prototípust hozzanak létre. Március 16-án csoport tagjai elkészültek az első géppel, amelyen a koncepciót szemléltették. Mára eljutottak odáig, hogy sikeresen működnek a páciens lélegeztetéshez fejlesztett szabályzók is.

Szakembereket várnak a fejlesztéshez

Mivel a járvány egyre jobban terjed, így versenyt futnak az idővel. A lélegeztetőgépek világ szinten hiánycikknek számítanak. Ezért kérik, aki teheti, segítse a nemzetek feletti összefogást! Programozókat, villamosmérnököket, makereket, designereket és tesztereket, média szakembereket keresnek, emellett többek közt olyan mérőműszerekre is szükségük van, amelyekkel megfelelően tudják dokumentálni a teszteket. A programhoz a MassVentil Project Facebook-oldalán keresztül lehet csatlakozni, de az érdeklődők a projekt honlapján is olvashatnak róla.