Egészség

Segélyvonalon mindent megtudhatsz a betegséggel kapcsolatban

Számos kérdés felmerülhet a járvánnyal kapcsolatban azokban, akik állandó betegséggel küzdenek. Ezért hoztak létre egy újabb, speciális segélyvonalat, hogy minden információt megadjanak a betegeknek.

Neurológus szakorvosok, pszichológusok, rehabilitációs szakemberek segítik a sclerosis multiplex (SM) betegeket a járvány ideje alatt telefonon. Az információs és segélyvonalat a betegek és hozzátartozóik egyaránt hívhatják.

Fotó: shutterstock/Panchenko Vladimir

Az SM betegek és a hozzátartozók számos kérdésben várnak válaszokat és segítséget, ezért szerveztük meg az új szolgáltatást – indokolta az MTI-nek a telefonvonal elindítását Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) elnöke.

Ugyanis a koronavírus-járvány miatt későbbre tolódott sok betegnek a kontrollvizsgálata és a kezelések egy része is. Mindezen túl a nemzetközi szakmai ajánlások az immunrendszerre kifejtett hatások miatt némely SM terápia halasztását javasolják.

A szakorvosokból és pszichológusokból álló szakértői csapatot az SM betegeket országszerte kezelő neurológus szakorvosokat összefogó tudományos testület, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság adja.

A segélyvonal száma: 06-30-303-64-66. Munkanapokon 10 és 17 óra között hívható. Pszichológus 12 és 13 óra között, neurológus szakorvos 13 és 14 óra között érhető el a vonal másik végén. Minden más időszakban pedig rehabilitációs szakember fogadja a hívásokat.

Az SM egy autoimmun betegség, az immunrendszer hibás működése következtében károsodhat az agy és a gerincvelő. (OS)