Egészség

Már a középkorban is volt komoly agyműtét

Különleges leletre bukkantak régészek a görögországi Thaszosz szigetén. Az amerikai Adelphi Egyetem új kutatása sok kérdésre választ adhat.

Tíz ember, egy harcos lovasíjász csoport csontmaradványait fedezték fel a Paliokasztro ásatási helyen. Az eddigi ismeretek szerint mindannyian tehetősek voltak. Közülök négy nő és hat férfi. Mindannyian a 4-7. században éltek.

Fotó: shutterstock/Xolodan

„A temetkezési hely, az emléktemplom és a sír konstrukciója festői” – magyarázta Anagnosztisz Agelarakisz antropológus. Szerinte mindez arra utal, hogy meglehetősen gazdagok voltak. Ám nem is ez volt az, ami érdekes volt a leletekben.

„Az egyes emberek csontjainak vizsgálata alapján nagy testi erőfeszítést igénylő életet éltek. Mind a nők, mind a férfiak súlyos sérülések nyomait viselik, sebészi és ortopédiai szempontból magasan képzett, nagy tapasztalatú gyógyító kezelte őket. Úgy véljük, katonai orvos lehetett” – tájékoztatotta az antropológus a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portált, amelyből az MTI idézett.

Az egyik férfin óriási kihívást jelentő agyműtétet is végrehajtottak, amelynek a jelek tanúsága szerint nem lett túl jó vége. Ugyanakkor mindez azt valószínűsíti, hogy a paliokasztrói népesség egy rendkívül fontos személyiségéről volt szó a kutató szerint. Ugyanakkor az is kiderült mindebből, hogy a beavatkozás oka fertőzés lehetett és az íjász már a műtét alatt vagy röviddel utána meghalt.

„Antropológiai kutatásaim 40 éve alatt nem találkoztam ilyen bonyolult sebészi teljesítmény nyomaival. Hihetetlen, mennyi előkészülettel és mekkora munkával hajtották végre, ráadásul jóval azelőtt, hogy az antibiotikumot felfedezték volna” – mutatott rá a tudós.