Egészség

Végzetes betegség volt, de már van megoldás

Olyan betegségre hívják ma fel a figyelmet, amelyre az 1960-as évekig nem volt kezelés és gyógyszer, így halálos volt. Manapság - több más mellett - a vérplazma jelent nekik segítséget.

A vérzékeny betegek problémáira hívják fel a figyelmet 1989 óta minden évben április 17-én a hemofília világnapján.

A vérzékenységnek három típusa létezik, A, B és C. A legtöbben, vagyis a betegek kilencven százaléka az A-típusú hemofíliában szenved. A betegség oka, hogy hiányzik valamely véralvadási faktor a beteg szervezetéből. Így szó szerint nem alvad meg a vére. A legtöbbüknek ez azt jelenti, hogy sérülés esetén sokkal hosszabb időbe telik, amíg eláll a seb vérzése, mint másoknak.

Fotó: shutterstock/Helenshi

A legsúlyosabb esetben spontán vérzések is kialakulnak a beteg testében, elsősorban az ízületeikben és izmaikban. Ez pedig meglehetősen nagy fájdalommal is jár.

Addig, amíg az orvostudomány fel nem fedezte a kezelés lehetőségét, addig a súlyos hemofíliások idős korukra mozgáskorlátozottakká váltak. Ma már szinte teljes életet élhetnek, mozoghatnak, sportolhatnak, szinte bármit csinálhatnak.

Már az Ókorban is ismerték a hemofíliát, amely akkor halálos betegségnek számított. Tudták, hogy öröklődő betegségről van szó, amely elsősorban a férfiakat sújtja. A királyok betegségének hitték, mert Viktória királynő gyermekei mind ebben szenvedtek.

Több gyógyszer is rendelkezésükre áll ma már. Ezek közül az egyik vérplazmából készül. Egy hemofíliás heti gyógyszeradagja, amelyet vénásan kap, 25 alkalommal leadott vérplazmából készül el. Ezért is fontos, hogy mindig legyen elég mennyiségű vérdonor, bármilyen időszakban.