Egészség

Allergiásoknak fontos kezelni a tüneteiket a járvány idején is

A tavasszal együtt a pollenszezon is elkezdődött. Már javában virágoznak az allergiát okozó növények, így az érzékenyek már érezhetik a tüneteket. Érdemes még jobban odafigyelni az allergiára a járvány idején.

Az allergia során irritált lesz a nyálkahártya és a szervezetünk elsősorban a pollenekkel vív harcot. Ebben az állapotban az immunrendszer sérülékenyebb lehet, így egy vírus is könnyebben megtámadja az embert – mondta Müller Veronika, tüdőgyógyász, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában, akinek szavait az MTI is idézte.

Fotó: shutterstock/Budimir Jevtic

Ugyanakkor jó híre is volt, mert elárulta, hogy ha az allergiások szedik a nekik felírt gyógyszert, akkor sokkal kisebb annak rizikója, hogy megfertőződik koronavírussal. Az asztmásoknak pedig különösen is fontos, hogy szedjék allergia időszakban a gyógyszereiket – tette hozzá.

Azt is javasolta a tüdőgyógyász, hogy ha jelentkeznek az allergia tünetei: viszketés, vizes orrfolyás és tüsszögés, akkor mindenképpen menjünk a patikába elsőként. A vény nélkül kapható allergiagyógyszereket javasolta kipróbálni, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a háziorvosok is tudnak segíteni, felírják a szükséges gyógyszereket e-receptre.

Azok, akik már régóta küzdenek az allergiával, biztosan nem tévesztik össze a tüneteit a koronavírus fertőzésével. Ugyanis a legnagyobb különbség az, hogy a fertőzés esetében magas láz alakul ki.

Jelenleg a bükkfa, fűzfa, nyárfa és nyírfa és a tölgyfa ontja a pollenjeit. A legerősebb hatást most a nyírfa okozhatja az arra érzékenyeknek. Az elkövetkező napokban pedig a nyír- és a platánfa pollenjei terítik be a levegőt.