×

Egészség

Az oltás ellenére is még jelen van a fertőzés

Olyan fertőző betegségre hívják fel ezen a napon a figyelmet, amely váratlanul érkezik, nehezen azonosítható a tünetek alapján, a gyógyulás sem minden esetben teljes és akár halállal is végződhet.

A járványos agyhártyagyulladás világnapján, április 24-én a szakemberek a betegség súlyosságára és a védekezésre hívják fel a figyelmet, 2011 óta. A fertőző betegség elsősorban az egy év alatti csecsemőkre a legveszélyesebb, miután az ő immunrendszerük még fejletlen. Ezért is fordul elő az ilyen korú gyerekek között gyakran fertőzés, 24-szerese az átlagnak. Az sem ad védelmet a fertőzés ellen, ha anyatejjel táplálják a csecsemőt.

Fotó: shutterstock/steph photographies

A csecsemőknél minden előjel nélkül, hirtelen alakul ki a betegség, amely nagyon gyors lefolyású és akár egy nap alatt halálhoz is vezethet. A gyógyulás sem minden esetben tökéletes.

A fertőzés tünetei nem tipikusak, nagyon sok más betegségre is utalhatnak. Tünetei lehetnek a láz, a hányinger, a levertség, az étvágytalanság és a fejfájás. Súlyosabb esetben nyakmerevség, fényérzékenység, aluszékonyság vagy pontszerű kiütések.

A betegség elleni védekezés legjobb módja a védőoltás, a fertőzéseknek összesen öt fajtája ellen lehet ma már vakcinával védekezni. Még a védőoltások ellenére is az orvosok folyamatosan találkoznak ezzel a fertőzéssel, így jó tudni, hogy a betegség nem tűnt el teljesen.

Azt is jó tudni, hogy ezt a betegséget baktérium okozza és cseppfertőzéssel, szoros kontaktus útján terjed, például tüsszentéssel, csókolózással vagy köhögéssel. Nem csak a csecsemők oltása javasolt, de a zárt közösségekben élő gyerekeké is, például azoknak, akik kollégiumokban vagy nevelőotthonokban élnek.

Összesen tizenhárom különböző baktérium okoz agyhártya gyulladást. Magyarországon elsősorban a B típusú a leggyakoribb, de van C típusú is. Mindkettő ellen kapható védőoltás.