Egészség

Muzeális érték a koronavírus fertőzéshez kapcsolódó tárgy

Mindig érdekes visszatekinteni múzeumi tárgyak segítségével, akár egy régvolt járványra is. A múlt megörökítését azonban már a jelenben el kell kezdeni. Ezt teszi a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum.

Már most elkezdi gyűjteni a koronavírus járvány relikviáit az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Könyvtár és Adattár. A járványtörténeti gyűjteményéhez vár minden olyan felajánlást, amely mostanában a covid-19 fertőzéshez kapcsolódik. Az egészségügyi intézkedésekkel, gyógyítással és megelőzéssel, a megváltozott életmóddal kapcsolatos tárgyakat szeretnék a múzeumban archiválni.

Fotó: shutterstock/Andy Dean Photography

Ilyenek például az orvosi eszközök, professzionális és házilag készített eszközök, amelyek a védekezést és a gyógyítást szolgálják. De a járványhelyzet miatt megváltozott életmódhoz kapcsolódó tárgyakat, dokumentumokat, emlékeket, hivatalos vagy civil kiadású nyomtatványokat, szóróanyagokat is szeretnének kapni. Mindezen túl összegyűjtenék a koronavírussal kapcsolatba került betegek és hozzátartozóik naplóit, visszaemlékezéseit írásban, fotóval vagy akár videóval is kiegészítve. Továbbá archiválnák még az orvosok, ápolók tárgyi emlékeit és emlékezéseit a járványhelyzet idejére. Emellett gyógyszerészeti eszközöket, csomagolóanyagokat, nyomtatványokat is várnak a gyűjteménybe – közölte a múzeum az MTI-n keresztül.

E-mailben lehet megtenni a felajánlásokat a semmelweis@museum.hu címen.
Az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Könyvtár és Adattár az egykor élt híres magyar orvos, Semmelweis Ignác szülőházában működik. Itt őrzik egyébként a hamvait is

A múzeum az emberiség történetében korábban előforduló pusztító járványokról is őriz emlékeket, például a pestis, a spanyolnátha, a gyermekparalízis és a TBC időszakából. Látható a múzeumban – többek közt – egy 17. századi németországi réz pestiskereszt. Mindezen túl egy 1863-as fotó a Királyi Magyar Tudományegyetem orvostanári testületéről, amelyen Semmelweis Ignác is látható, valamint egy reklámfüzet, amely a Richter által gyártott Hyperol fertőtlenítőt is tartalmazza.