Egészség

Nyugtat és segíthet megelőzni a rákbetegséget

A ginzeng az egyik legősibb gyógynövény, melynek húsos gyökerét már évszázadok óta fogyasztják a Távol-Keleten. Az utóbbi száz évben pedig népszerűvé vált szerte a világon.

Ennek a növénynek csodaszámba megy a meglepően magas antioxidáns tartalma. Számos módon lehet fogyasztani, kapszula, por, tea, de akár ampulla formában is.

Fotó: shutterstock/Jinning Li

Stresszcsökkentő és hangulatjavító
A ginzengnek több fajtája ismert. A koreai ginzenget mint nyugtató, kedélyállapot-javító hatásásért tartják számon. A benne található, úgynevezett ginzenozidok ugyanis pozitívan hatnak a mellékvesére, ami a stressz hormonokat termeli. A mellékvese akkor tud ellenállni a stressznek, ha elegendő kortizolt termel. Túl sok stressz és idegeskedés esetén pedig a mellékvese elfáradhat, ilyenkor pedig segítségére lehet a ginzeng csodanövény, mely fokozza a kortizol termelést.

Agyserkentő
Kutatások bizonyítják, hogy a Panax ginseng gyökér napi szintű szedése fokozza az agyműködést, javítja a memóriát, illetve az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is csökkentheti.

Erős gyulladáscsökkentő
A vörös ginzeng magas antioxidánstartalmának köszönhetően kiváló gyulladáscsökkentő hatással bír. Azoknak, akik bármiféle krónikus gyulladással küszködnek kifejezetten ajánlani szokták a szakértők ezt a növényt kapszula formájában. Emellett támogatja és erősíti az immunrendszert is.

Csökkentheti a rák kialakulásának esélyét
A legnagyobb felfedezés ezzel a gyógynövénnyel kapcsolatban az, hogy sejtregeneráló hatása miatt, akár a rákos betegségek kialakulásában is megelőző erővel bírhat. Kifejezetten segíthet legyőzni a szájrákot, vagy más szájüregi rákokat, a nyelőcsőrákot, a vastagbélrákot, a tüdőrákot és a májrákot is. A kemoterápiák során pedig azért érdemes szedni, mert enyhíti a kemoterápia okozta fájdalmas tüneteket, sőt volt olyan, akinél a haj kihullását is megszüntette.

Mindenesetre, ha teljesen egészséges vagyunk is, érdemes naponta szedni a ginzeng kapszulát, vagy ginzeng kivonatból készült teát innunk, mert ez a gyógynövény az egyik leghatékonyabb immunerősítő és kedélyállapot-javító növény, melyről a tudomány jelenleg tud.