Egészség

Meglepő módszer a malária terjedése ellen

Új módját fedezték fel annak, hogy megelőzzék a malária terjedését. A módszer meglepő, de hatásos lehet. Szükség is van rá, mert évente mintegy 400 ezer ember hal bele a maláriába.

A malária betegség áldozatai között nagyrészt az ötévesnél fiatalabb gyerekek vannak. Így nagyon fontos a betegség terjedése elleni küzdelem. A maláriát a betegséggel fertőzött szúnyogok terjesztik. Eddig a megelőzés a rovarirtók és az ágyakat takaró szúnyoghálók voltak.

Fotó: shutterstock/nechaevkon

De most brit és kenyai kutatók újdonsággal álltak elő. Olyan mikrobát fedeztek fel, amely tökéletesen megvédi a szúnyogokat a maláriától. Ez azért kiváló eredmény, mert miután a fertőzött szúnyogok csípése terjeszti a betegséget, így a rovarok védelme az emberek védelmét is eredményezheti egyben.

A megoldás egy mikróba, amely a Microsporidia MB elnevezést viseli. Megállítja a maláriát a szúnyogok szervezetében. Ez a mikróba a szúnyogok bélrendszerében és genitáliáiban él. Élesködő és a gombák közeli rokonai.

A tudósok úgy találtak rá, hogy a kenyai Viktória tónál vizsgálták a szúnyogokat. Akkor találták meg néhány szúnyognak a testében ezt a mikróbát. Arra jöttek rá, hogy amelyikben ott volt a Microsporidia, abban nem volt malária fertőzés. Végül a laboratóriumi kísérletek is megerősítették, hogy a mikroba megvédi a szúnyogokat a malária kórokozójával szemben – tudatta a BBC hírportálja, amelyet az MTI idézett.

„Az eddigi adataink azt mutatják, 100 százalékban véd a malária ellen. Meglepetésként ért bennünket is. Azt gondolom, nagy áttörést lehet elérni vele” – mondta Jeremy Herren, a kenyai nemzetközi rovartani kutatóközpont (International Centre of Insect Physiology and Ecology, ICIPE) munkatársa.

A tudósok azt feltételezik, hogy egy területen élő szúnyogok legalább 40 százalkát szükséges megfertőzni ezzel a mikróbával ahhoz, hogy hatásos legyen a malária terjedése ellen.

A tudósok azt már tudják, hogy a mikrobát felnőtt egyedek adják át egymásnak, valamint nőstények az utódjaiknak. Ugyanakkor azt még nem tudják, hogy miként védi meg a mikróba a malária terjesztésétől a szúnyogokat. Annyi azonban már biztosnak látszik, hogy a szúnyog egész élete alatt védettséget biztosít.