×

Egészség

Nem csak vérben lehet a koronavírus fertőzés utáni ellenanyag

A legújabb kutatások szerint nem kell félteniük kisgyermeküket a koronavírussal fertőzött édesanyáknak. De csak abban az esetben, ha anyagtejjel táplálják őket.

Bár még csak kezdeti fázisban vannak a kutatások, de az eddigi eredmények nagyon biztatóak. Eddig a kutatók arra koncentráltak, hogy a Covid-19 vírusfertőzésen átesett emberek vérében keressenek ellenanyagokat. Ezek a az ellenanyagok biztosítják az újrafertőzés elleni védelmet. Mi több, ezzel az ellenanyaggal azokat is meg lehet gyógyítani, akik a fertőzés miatt súlyos állapotba kerültek. Ezen kísérletek is folynak még, szintén biztató eredményekkel.

Fotó: shutterstock/evso

Új szempontból kezdték el megfigyelni az ellenanyagokat a New York-i Mount Sinai kórház Icahn Orvostudományi Egyetemén. Olyan, már megfertőződött édesanyákat vizsgáltak meg, akik még anyatejjel táplálták a gyermekeiket. Pontosabban magát az anyatejet vettek górcső alá és azt kutatták, hogy vannak-e benne a vírusfertőzés elleni antitestek.

Összesen 15 mintát vizsgált meg, mindegyik koronavírus-fertőzött anyától származott. További tíz olyan mintát is alaposan tanulmányoztak, amelyek 2019 decembere előttiek voltak, igazoltan nem fertőzött anyától származtak. A jó hír az, hogy a minták mintegy nyolcvan százalékában erős immunválaszra utaló anyagokat tartalmazott. Vagyis ez annyit jelent, hogy az anyatejjel táplált csecsemők így megkaphatják édesanyjuktól a vírusfertőzés elleni védelmet – jelentette be a kutatócsoport a medRxiv portálon.

“Azokat az anyákat, akik megfertőződtek a SARS-CoV-2 vírussal, arra bíztatjuk, szoptassák a csecsemőjüket, mert más kutatók bebizonyították, hogy az anyatej nem közvetíti a fertőzést anyáról gyerekére. Megállapítottuk, hogy szinte bizonyosan jelen vannak az anyatejben az antitestek és lehetséges, hogy megvédik a csecsemőt a Covid-19 betegségtől” – mondta el a kutatócsoport vezetője, Rebecca Powell a Reutersnek, amelyet az MTI idézett.

Az eddigi megfigyelésen reményre adhatnak okot, de a végleges, biztos és tudományos kijelentésig még számos kutatás hátra van.