Egészség

Nem is gondolnád miért lehetnek emésztési problémáid

Puffadás, emésztési zavarok, gyomor- és bélproblémák, hasi fájdalom meglehetősen gyakori egészségügyi probléma. Mindennek lehet egy meglehetősen különösnek látszó magyarázata.

Igen bizarrul hangzik, de emésztési panaszok lehetnek a bélbe kerülő különböző kórokozók miatt is. Ugyanis lehetnek az import élelmiszerekben, a szennyezett vizekben és akár külföldi utazások során is össze szedhetjük. Ezek pedig az emésztési panaszokon kívül akár kimerültséget is okozhatnak.

Fotó: shutterstock/Image Point Fr

A jó hír az, hogy tehetünk ellene és nagyon egyszerűen. Tudósok javasolják például fokhagyma fogyasztását. Ugyanis a benne lévő anyagok legalább nyolcvan féle rossz bélbaktériumot, vírust és gombát pusztítanak el. Jó hatással lehet még az is, ha naponta egy szegfűszeget elrágcsálsz. Szinte azonnali a hatása. Egyébként ez utóbbi akkor is hatékony, ha épp fáj a fogad vagy csak illatos leheletet szeretnél.

Sokat segíthet a panaszok elkerülésében, ha növeled a probiotikumot bevitelét – javasolják a szakemberek. Hatásukra nem tudnak majd oly könnyedén megtapadni az élősködők az emésztőrendszered falain. Nem kell feltétlenül gyógyszertárba rohannod, az is megteszi, ha sok joghurtot és kefirt oktatsz be az étrendedbe.

De az A-vitaminban gazdag ételek is segítségedre lehetnek. Ilyenek például a zöld leveles növények. Tehát egyél sok salátát, mert hasznodra lesz. De kiváló a répa vagy a narancs is.
A kézmosás nem csak a jelenlegi vírusfertőzés esetén fontos, hanem étkezés előtt is. Ugyanis így is csökkenthetjük a beleinkbe kerülő kórokozókat.

Az is fontos, hogy az ételeket alaposan főzzük és süssük meg. Így is “fertőtlenítve” az ételt. Amennyiben kész, fagyasztott ételt melegítesz a mikrohullámú sütőben, akkor javasolt pár percig állni hagyni. Ez idő alatt elpusztulnak az esetleg belekerülő kórokozók.