Egészség

Ezekről a tünetekről ma beszélnünk kell

Emésztési problémák, hasmenés, székrekedés, puffadás és görcsös fájdalmak. Két igen komoly betegségre utalnak. Gyógyíthatatlanok, de orvosi felügyelettel jól kezelhetők. Ma beszélnünk kell róla.

Közel 45 ezer embert érintenek Magyarországon a gyulladásos bélbetegségek, avagy az Inflammatory Bowel Disease, rövidített nevén az IBD. Ebbe a betegségcsoportba két bél gyulladás tartozik, a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa, vagyis a fekélyes vastagbélgyulladás. Éppen ma, május 19-én van az IBD világnap. Célja, hogy a betegségben szenvedőket összefogja és elfogadtassa.

Fotó: shutterstock/sdecoret

A két betegség között nagy a hasonlóság. Mindkettő élethosszig tart, kialakulásának oka ismeretlen. Annyit a szakemberek már kiderítettek, hogy nem ételek és a folyamatos stressz okozza. Inkább csak a már kialakult tüneteket teszi még kellemetlenebbé.

Hasonló tüneteket is mutathat, például a hasi fájdalom, testsúlycsökkenés, rendszeres hasmenés, láz, véres széklet, étvágytalanság és fáradtság. Mindkettő megbetegedés, orvosi kezeléssel, jól karban tartható.

Amennyiben nem kezelik ezeket a betegségeket, úgy amellett, hogy megkeseríti a beteg mindennapjait, de súlyos szövődményeket, vagy akár vastagbélrákot is előidézhetnek. Éppen ezért, ha a tünetek közül több is tartósan fenn áll, javasolt orvoshoz fordulni és kivizsgáltatni.

Ugyanakkor a két betegség között a kialakulásának helye a nagy különbség. Amíg a Crohn-betegség az emésztőrendszerben bárhol előfordulhat, addig a colitis ulcerosa a vastagbélben okoz gyulladást.