Egészség

Vigyázz a májadra!

A fiatalok körében csökkent, mégis egyre többen szenvednek világszerte az emberek, az egyik legveszélyesebb betegségben. Erre hívja fel a figyelmet egy új tanulmány.

A harminc év alattiak között egyre kevesebb az, akit májrákkal diagnosztizálnak. Ugyanakkor a tőlük idősebbeknél sokkal több esetet figyeltek meg a kínai Fudan Egyetemen dolgozó Hszingtung Csen és kollégái a Betegségek Globális Terhei (Global Burden of Disease Study, GBD) elnevezésű, a világ 195 országára és territóriumára kiterjedő tanulmány adatait használva.

Fotó: shutterstock/SvetaZi

Alaposan megvizsgálták a májrák előfordulását korcsoportra, nemre, régióra és kiváltó okra lebontva 1990 és 2017 között.

Összességében elmondható, hogy az idősebb felnőttek esetében a férfiaknál jelentősen emelkedett, a nőknél stagnált a májrák előfordulása.

A kutatók azt feltételezik, hogy azért csökkenhetett a betegség előfordulása a fiatalok körében, mert megkapták a hepatitisz B elleni védőoltást. Ez a vírus ugyanis nagyban hozzá járul a májrák kialakulásához.

De ugyanígy okozhat végzetes betegséget a nem alkoholos zsírmájbetegség, amelynek gyakorisága egyébként szintén emelkedett – írta a medicalxpress.com tudományos-ismeretterjesztő portálra hivatkozva az MTI.

Éppen ezért nagyon fontos odafigyelnünk a májunk egészségére, mert ez esetben a megelőzés a legfontosabb. Elsősorban étkezésünkkel és életmódunkkal tehetünk sokat ezért a szervünkért. Az alkohol, a dohányzás, a szennyezett levegő, a sok szénhidrát, de még a tartósítószert és egyéb adalékanyagokat tartalmazó ételek is mind-mind árthat a májunknak. Érdemes mindezeket kerülni és sok friss zöldséget