Egészség

Így csillapítsd hatékonyan a hányingert otthoni praktikákkal

Akár betegség tünete, akár gyógyszer vagy kezelés mellékhatása, esetleg önmagában okoz kellemetlen perceket, a hányinger sehogy sem kellemes dolog. Segítünk megszabadulni tőle!

1. Citromíz és illat – A citromnak akár egy kis mézzel bevéve, akár egy pohár vízbe csöpögtetve hányingercsökkentő hatása lehet. De ha úgy érzed, semmit sem tudsz lenyelni, akkor is segíthet: szagolgass egy szelet citromot, mert már az illata is segíthet leküzdeni a rosszullétet.

Fotó: shutterstock/AstroStar

2. Gyógynövények – A gyömbér, a borsmenta, az édeskömény, a köménymag és az ánizs is csillapíthatja a kellemetlen tüneteket. Ezekből érdemes kiválasztani a kedvencedet, és főzetet vagy teát készíteni.

3. Hűvös érintés – Talán te is tapasztaltad már, hogy amikor kavarog a gyomrod, jól esik a hűvös: a friss levegő, egy kis jeges vizes borogatás a tarkódra, vagy akár csak egy kis hideg vizes mosakodás vagy egy pohár hűs víz. Érdemes ezeket is bevetni, mert hatékonyan enyhíthetik a hányingert.

4. Ülj vagy feküdj le – A járkálást mellőzd, inkább ülj le, vagy pihenj le. Fekvő helyzetben előfordulhat, hogy rosszabbul érzed magad, ilyenkor egy-két plusz párnával támaszd meg a fejed. Próbáld elterelni gondolataidat a rosszullétről, hallgass zenét vagy hangoskönyvet. Ha pedig elnyom az álom, ne ellenkezz, mert a pihenés is segítheti a gyógyulást.