Az eper felszínét apró magvak borítják, melyek gazdag C- és B6-vitamin források, illetve olyan nyomelemeket tartalmaznak, mint a mangán, a kálium, a biotin, a magnézium és a jód. Az epret azért is tartják „szupergyümölcsnek”, mert antioxidáns tartalma bizonyítottan magas, így csökkenti az egyes daganatos megbetegedések esélyét.
Mindezen túl még számos gyógyhatással rendelkezik ez a különleges gyümölcs.
Fotó: shutterstock/KatyaPulina
Erősíti az immunrendszert
Az emberek többsége nem fogyaszt elegendő természetes C-vitamint, pedig a szervezetnek és az immunrendszernek sokkal hatékonyabb, ha élelmiszerekből nyerheti ki ezt a vitamint. Azért is nagyon bölcs döntés minél gyakrabban epret fogyasztani, mert ebből a gyümölcsből csupán két maroknyi is fedezheti a napi C-vitamin adagot, vagyis 100 milligrammot.
Vérnyomáscsökkentő
Az eperben lévő kálium szabályozza a vérnyomást, és az érrendszeri megbetegedések kialakulását is csökkenti. Emiatt az epret méltán hívhatjuk szívbarát gyümölcsnek.
Rostban gazdag
Az egészséges emésztéshez elengedhetetlenek a rostok, az eper pedig kiváló rost forrás. Csupán egy maréknyi eperben 2 gramm rost található. A rost fogyasztása gyorsítja az anyagcserét, így az eper a fogyásban is segíthet.
Gyulladáscsökkentő
A bogyós gyümölcsökben, ahogy az eperben is, megtalálhatóak az úgynevezett fitonutriensek, melyek erőteljes gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek.
Fogyasszunk tehát minél gyakrabban epret, mert nem csak finom, de nagyon egészséges is.