Egészség

Segítenél? Adj vért!

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések enyhítése után egyre több műtétet végeznek a kórházakban. Ez pedig azt is jelenti, hogy több vérkészítményre van szükség. Véradókat várnak.

A kórházakban, klinikákon egyre több műtétet terveznek az orvosok. Ezekhez a beavatkozásokhoz pedig vérre, vérkészítményekre van szükség. Így megnövekedett az igény a vérkészítmények iránt, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) sürgősen véradókat keres.

Fotó: shutterstock/Lumen Photos

Várja az OVSZ azokat, akik szeretnének a bajba jutott, beteg embereken segíteni azzal, hogy vért adnak az előre meghirdetett helyszíneken. Ugyanakkor várják olyan munkáltatók, cégek, intézmények, egyesületek jelentkezését is, amelyek kiszállásos véradáshoz helyszínt és lehetőséget tudnak biztosítani – hívta fel a figyelmet Ohnsorge Éva az OVSZ véradásszervezője M1 aktuális csatornán, akinek szavait az MTI idézte. Ezen módon szeretnék a vérkészítmények iránt mutatkozó fokozódó igényt fedezni.

Ahhoz, hogy biztonságos legyen Magyarországon a vérellátás, megközelítőleg 1800 önkéntes véradó adománya szükséges naponta. Ehhez képest május 25-én, hétfőn 1097-en adtak vért az ország 46 pontján. Ez húsz százalékkal kevesebb a szükségesnél.

A kórházak jelenleg 658 egység vért igényeltek a vérellátótól. Ebből a legnagyobb mennyiség, 14 egység a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet gyermek intenzív osztályán fekvő egyik beteg gyógyulását segítette.

Véradásra folyamatosan várják az önkénteseket. A helyszínekről az OVSZ honlapján tájékoztatja az érdeklődőket.

Véradónak lenni előny

Fontos tudni ugyanakkor azt, hogy amennyiben valaki vért ad, ezzel három emberen segít. Ugyanis a levett vérből készül vérlemezke- koncentrátum, plazmakészítmények és vörösvérsejt. Mindezen túl azért is érdemes vért adni, mert a véradó átesik ezzel együtt – többek közt – HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz teszten is.

Véradó lehet

Bárki adhat vért, amennyiben elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves. Mindezen túl egészségesnek érzi magát és testsúlya eléri, mi több, meghaladja az 50 kilogrammot.

Az sem baj, ha testékszere vagy tetoválása van valakinek, amennyiben eltelt legalább fél év a készíttetésük óta.

A véradáshoz mindezeken túl érvényes személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ kártya szükséges.