Egészség

Mégsem jó a modern diagnosztika?

Egyre pontosabbak a legmodernebb, diagnosztikát segítő gépek. Ugyanakkor ez akár komoly problémát is okozhat. Mi több, már okozott is, amelyre a WHO hívta fel a figyelmet.

Azt gondolhatnánk, hogy minél pontosabb egy diagnosztikát segítő gép, annál jobb, mert teljes képet kaphatunk egészségi állapotunkról. Ugyanakkor akár gondot is okozhatnak a túl jó eszközök. Ez történt a pajzsmirigy rák kivizsgálása esetében az elmúlt években.

Fotó: shutterstock/Andrei_R

A legmodernebb gépek, mint az ultrahang, a CT, és az MRI ugyanis fájdalommentesen kimutatják a legapróbb elváltozásokat is a pajzsmirigyben. Ráadásul rendszeres szűrővizsgálatokat is hirdettek a világ számos országában. Ez jó, gondolhatnánk, ám mégsem annyira. Ugyanis fejlett eszközök fájdalmat nem okozó, nem életveszélyes daganatokat mutathatnak ki a pajzsmirigyben egészséges embereknél. Ez eddig szintén jó, gondolhatnánk, ám ez mégis szükségtelen. A túldiagnosztizálás ugyanis szükségtelen beavatkozásoknak teheti ki az embereket. Ezek a páciensek ugyanis teljes pajzsmirigy-eltávolításon esik át, és életen át tartó kezelés elé néz, noha nincs bizonyíték arra, hogy ezek az eljárások a halálozások csökkenéséhez vezetnének – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási szervezete, az IARC tanulmányában, amelyet az MTI idézett.

A lyoni székhelyű IARC és az olaszországi Aviano Nemzeti Rákkutató Intézet kutatóival közösen készítették a tanulmányt, amelyet a The Lancet Diabetes & Endocrinology című szaklapban publikáltak.

A kutatók először arra jöttek rá a statisztikákból, hogy nőtt a pajzsmirigy rák diagnózisok száma az elmúlt években a korábbiakhoz képest. De azt is kiderítették, hogy ennek oka lehet a túldiagnosztizálás, vagyis az, hogy tünetmentes embereket is szűrővizsgálatra küldtek. Ez elsősorban középkorú nők esetében fordul elő. Arra jutottak, hogy összesen több mint egymillió ember – 830 ezer nő és 220 ezer férfi – esetében lehetséges, hogy felesleges volt a pajzsmirigyrák diagnózisa a 2008 és 2012 közötti időszakban a megvizsgált 26 országban.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet tanulmányukban, hogy a jelenlegi ajánlások egyáltalán nem javasolják a tünetmentes emberek pajzsmirigyszűrését.