×

Egészség

Virtuális világnap az SM betegekért

Mindenkit megviselt a karantén, de a betegeket talán még jobban. A tömeges találkozás még mindig nem lehetséges az érintetteknek, mégis megtartják a világnapot, egy kicsit másképp.

A Sclerosis Multiplexben szenvedők a karantén ideje alatt segélyvonalon kaphattak támogatást és segítséget betegségükkel kapcsolatban.

-Sok SM beteg járvány nélkül is karanténban, elszigetelten, mozgáskorlátozottsága miatt a lakáshoz kötve éli az életét, az elmúlt hónapok viszont a jó állapotban lévő betegeinkre is kihatással voltak – mondta Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány elnöke az MTI-nek.

Fotó: shutterstock/ SewCream

A betegség világnapját minden év május 30-án tartják, amikor országos betegtalálkozót szoktak tartani. Ám idén, a koronavírus-járványra való tekintettel ezt nem rendezik meg. Ugyanakkor nem marad el teljesen, csak átköltözik a virtuális térbe.

“SM Világnap – Üzenjünk a világnak!” – címmel felhívást tett közzé az alapítvány. Olyan képes üzeneteket várnak, amelyek az SM betegeket támogatják, biztatják és megerősítik őket. A kapott fotókból virtuális kiállítást is nyitnak az alapítvány honlapján. A galériát május 30-tól lehet megtekinteni.

Ennél a betegségnél az immunrendszer megtámadja az idegrendszert. A tünetek többnyire fiatal korban jelennek meg. Vannak olyan betegek, akik több évtizeden át alig éreznek tüneteket, míg mások teste gyorsan leépül. A leromlott, mozgáskorlátozott állapotot többféle terápiával próbálják megelőzni.

Aki pedig jelenleg szorul segítségre, hívhatja a segélyvonalat a 06-30/303-64-66 számon, ahol rehabilitációs szakemberek, neurológus szakorvosok, pszichológusok állnak rendelkezésre munkanapokon 10 és 17 óra között.

Az SM az immunrendszer betegsége, amely az idegrendszert támadja meg. A betegség rendszerint fiatalkorban jelenik meg, vannak akik évtizedeken át viszonylag kevés panasszal élnek, másokat mozgáskorlátozottság, gyors leépülés fenyeget, az SM terápiákkal ezt igyekeznek elkerülni, késleltetni. (OS)