×

Egészség

Súlyos szövődményekkel kevesebb volt az esély a gyógyulásra

A cukorbetegség és a koronavírus fertőzés kapcsolatát vizsgálták tudósok. Elsősorban azt, miként hat a fertőzés az idős, már szövődményekkel küzdő betegekre.

Több, mint 1300 súlyos, kettes típusú cukorbeteg esetét vizsgálták meg, akiket március 10. és március 31. között ápoltak 53 francia kórházban. A betegek többsége férfi volt és legalább hetven éves.

Fotó: shutterstock/Africa Studio

A kutatók alaposan tanulmányoztak minden esetet és arra jutottak, hogy tíz ilyen koronavírussal fertőzött cukorbetegből egy meghal a kórházba kerülése után hét hapon belül. Így nagyon is nagy kockázatot jelent az ilyen állapotban lévő betegek számára az új koronavírus okozta Covid-19 betegség. Eredményeiket a Diabetologia című orvostudományi folyóiratban tették közzé, amelyből az MTI idézett.
A betegek szövődményei közt olyan érrendszeri szövődmények voltak, amelyek a szemet, a vesét és az idegeket érintették. Mintegy negyven százalékuknál a szívben, az agyban és a lábakban lévő nagyobb artériák is sérültek voltak a betegség következményeképp.

Az eredményekből a kutatók azt is leszűrték, hogy a 75 éven felüliek esetében 14-szeres volt a halálozás kockázata az 55 évesekhez képest. Jellemző volt, hogy a kórházi kezelésük hetedik napján lélegeztetőgépre kellett tenni a betegek ötödét, akik tizede meg is halt. Csupán a betegek negyede térhetett haza otthonába a hetedik napon.

“A diabéteszkomplikációk és az idősebb életkor növeli az elhalálozás kockázatát. A magas testtömeg-index (BMI) párosul mind a lélegezőgép használatának szükségességével, mind az elhalálozás kockázatának növekedésével” – írták tanulmányukban a tudósok.

Ugyanakkor a vizsgálat sorozat azt is kiderítette, hogy a vércukorszintet módosító inzulin és más kezelések nem jelentenek kockázati tényezőt a súlyos Covid-19 esetekre, és a cukorbetegeknek folytatniuk kell alkalmazásukat.