×

Egészség

Appok egészségünk megőrzéséhez az okostelefonra

Sokan nem is gondolják, de az okostelefon nem csak arra alkalmas, hogy telefonáljunk, csevegjünk és weboldalakat nézegessünk. Egészségünkre is vigyázhat. Ez most különösen jól jöhet.

Bár az okostelefonról nem feltétlenül az egészség jut eszébe legtöbbünknek, az igazság az, hogy e kütyük igen sokat tehetnek egészségünk megőrzése érdekében is. Mai összeállításunk egy része talán ismerős lesz hűséges olvasóinknak, mert néhány ilyen appról már írtunk, de arra gondoltunk, jól jöhet, ha egy cikkben is összefoglaljuk, mely programokat érdemes mindenkinek az androidos telefonon vagy az iPhone-on tartani, ha törődni szeretne az egészségével. Következzenek hát azok a praktikus és hasznos alkalmazások, amelyek jól jöhetnek a mindennapokban.

Fotó: shutterstock/ goodluz

  • Fogyókúra és egészséges táplálkozás: Valószínűleg nem tévedünk, ha úgy gondoljuk, ez a témakör sokakat foglalkoztat. Ráadásul a fogyókúrában és az egészséges táplálkozásban nagyon sokat segíthet az okostelefon. Korábban írtunk a Yazio nevű appról, amely akár ingyen is használható arra, hogy vezessük benne a napi étkezéseket és közben nyomon kövessük a kalória bevitelt. De a program figyel a zsír-, cukor-, fehérje bevitelre is, ráadásul rengeteg finom és egészséges receptet találunk benne.
  • Menstruációs naptár: Szintén szóba került már nálunk a Clover nevű app, amely egy digitális menstruációs naptár. Nem csak az időpontok egyszerű feljegyzésére alkalmas, de segíthet a babavárás tervezésekor, vagy éppen a nem kívánt terhesség megelőzésében is hasznunkra válhat (persze a védekezést nem oldja meg). Emellett a különféle rendellenes menstruációs időszakok nyomon követésére is alkalmas.
  • Stressz kezelés, jobb alvás: A stressz leküzdésére és a nehezen elalvók gondjaira számtalan alkalmazás áll rendelkezésre az okostelefonokra. Sajnos a legtöbb kissé drága és előfizetős, de cserébe általában hatékony segítséget nyújtanak, s természetesen a havi előfizetés bármikor lemondható a telefon rendszerében (iOS, Android) megszokott módon. Érdemes kipróbálni a Pzizz, a Soundly, vagy a Relax Meditation appokat. De akadnak olyan – angol nyelvű – vezetett meditációs alkalmazások is, mint mondjuk a Welzen.
  • Gyógyszerek bevétele, mindig időben: Ugyancsak szerepelt már nálunk a MyTherapy app is, amellyel megelőzhető, hogy elfelejtsük bevenni a fontos gyógyszereinkből előírt napi adagokat, vagy éppen a reggeli és esti vitaminokat. A program nem csak figyelmeztetést küld a megadott időpontokban, hanem azt is mutatja, hogy éppen melyik pirula bevétele szükséges.
  • Vérnyomásunk nyomon követése: Kiváló kezdeményezés a KardioNapló nevű app, amelyről megjelenésekor bővebben is írtunk. A Magyar Hypertonia Társaság által életre hívott alkalmazásba feljegyezhetjük a mért vérnyomásadatokat, az ezekből készült statisztikát pedig átküldhetjük az orvosunknak. Így könnyebb kielemezni, mikor, milyen kezelésre van éppen szükség.
  • Edzés: Hasonlóan a diétához és az egészséges étkezéshez, az edzések megtervezésében is sokat tud segíteni egy okostelefon. Van például egy jól sikerült, hazai fejlesztéű alkalmazás, a FitaDo, amely az iPhone-t használóknak tud komplett edzéstervet generálni, teljesen egyénre szabottan.

Végül következzen egy olyan alkalmazás, amelyet szinte mindenkinek érdemes lenne a telefonjára telepíteni. Az Életmentő app működik iPhone-on és androidos okostelefonokon egyaránt. Segítségével egyetlen mozdulat csupán, hogy egy rosszullét esetén gyorsan segítséget hívjunk, s a hollétünket is azonnal beazonosíthassák a mentőszolgálatnál. Nem csak akkor jöhet jól egyébként, ha mi kerülünk bajba. Másokhoz is könnyebb íg segítséget hívni, például ha egy baleset szemtanúi voltunk. Ráadásul a program rengeteg hasznos tanáccsal – például elsősegély nyújtási módszerek érthető leírásával – is szolgál a vészhelyzetek estére, illetve azt is mutatja, hol a legközelebbi orvosi rendelő, kórház, gyógyszertár. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az appban van egy úgynevezett teszt üzemmód is. Ha beállítottunk mindent, ezzel kipróbálhatjuk, mi történik, ha a bajban rányomunk a piros Mentők gombra és elindul a segélyhívási folyamat. Csak ezzel teszteljük, hogy elkerüljük a felesleges riasztásokat. Ha már tudjuk, hogy működik, visszaállhatunk teszt üzemmódból éles üzemmódba, s ettől kezdve bármikor támaszkodhatunk a telefonunkra, ha rosszul vagyunk, balesetet szenvedünk vagy látunk, vagy csak szeretnénk tudni, hol van a környéken gyógyszertár. Sőt, a COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információkat is folyamatosan frissítik az alkalmazásban.